Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да

...
Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да
Коментари Харесай

Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да не води до отслабване

Скандинавската диета намалява холестерола и кръвната захар, даже и да не докара до намаляване, сочат изследвания на интернационален екип от учени, представени от електронното издание Юрикалърт.

Дребни плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни и рапично масло са главните съставки на този хранителен режим, който през последното десетилетие беше приет за извънреден здравословен, апетитен и резистентен. Диетата може да предотврати затлъстяване и да понижи риска от сърдечно-съдови болести, диабет вид 2, нараснало кръвно налягане и висок холестерол.

Досега проучванията на скандинавската диета бяха свързани главно с позитивния й резултат за събаряне на тегло. Нов разбор, изработен от интернационалните учени под управлението на Копенхагенския университет, демонстрира, че този хранителен режим е потребен за здравето, без значение дали топи килограми или не.

"Това е изненадващо, тъй като множеството хора имат вяра, че позитивните резултати върху кръвната захар и холестерола се дължат единствено на свалянето на килограми. Ние обаче установихме, че това не е по този начин. Участват и други механизми ", изяснява Ларс Уве Драгстед от Копенхагенския университет.

Изследователи от Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия проучват проби от кръв и урина на 200 души на възраст над 50 години. Всички те са с нараснал показател на телесна маса и по-голям риск от диабет и сърдечно-съдови болести. Участниците са разграничени на две групи – едната употребява артикули съгласно рекомендациите на скандинавската диета, а контролна група е на нормалния си хранителен режим. Наблюдението продължава шест месеца.

"Групата, която беше на скандинавската диета шест месеца, стана доста по-здрава, с по-ниски равнища на холестерол, наситени и ненаситени мазнини в кръвта, по-добре се контролира и глюкозата спрямо контролната група. Теглото на участниците в тази група се резервира устойчиво, защото ги помолихме да ядат повече, в случай че отслабват. Дори и без загуба на тегло бихме могли да забележим усъвършенстване в здравословното им положение ", изяснява експертът Ларс Уве Драгстед.

Освен свалянето на килограми, откривателите считат, че повода се крие в неповторимия състав на мазнините в скандинавската диета. В този хранителен режим те са от риба, ленено семе, слънчоглед, рапица и други. Освен това неналичието на модифицирани храни и по-малкото количество наситени скотски мазнини оказва позитивно влияние.

Изследователите акцентират, че загубата на тегло, която постоянно е резултат от скандинавски диетичен модел, въпреки всичко остава доста значима за цялостните изгоди за здравето от този режим на хранене.

"Това изследване сподели, че освен отслабването води до изгодите от тази диета. Уникалният състав на мазнините също играе значима роля ", споделя Ларс Уве Драгстед.

Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание "Клиникал нютришън ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР