Скандално е това, което се прави за един действащ орган,

...
Скандално е това, което се прави за един действащ орган,
Коментари Харесай

Петър Славов: Скандално и противоконституционно е това, което се прави с КЗК

Скандално е това, което се прави за един настоящ орган, с изтичащ мандат. Не отварят нова процедура, а прибавят още 2 години към мандата. Това за мен има всички детайли на противоконституционност. Цели се да се удължи мандата на съществуващата Комисия за защита на конкуренцията. Днес го гласоподаваха стремително на правна комисия при явна липса на кворум. Утре са подготвени да го гласоподават в зала. Видимо доста бързат. Важно е тази превзета страна да бъде отвоювана от жителите и институциите да стартират да работят в полза на обществото.
Това съобщи в предаването " Честно казано с Люба Кулезич " Петър Славов, правист и някогашен народен представител от 43-тото Народно заседание Петър Славов, съавтор на закона, който беше премахнал пожизнените членове на Комисия за защита на конкуренцията.

Тогава предлагането бе членовете на Комисия за защита на конкуренцията да не могат да се преизбират незабавно след приключването на мандата им, с цел да не " векува " в комисията. Славов уточни, че чака президента Румен Радев да наложи несъгласие върху предложенията.

" Комисия за защита на конкуренцията има нещо доста значимо като функционалност - контрола на публичните поръчки. Това е доста мъчителна тематика. Ясно е, че и за това е битката. Ако публичните поръчки бъдат обжалвани, стигат до Комисия за защита на конкуренцията. Производствата по обстоятелствата, да се откри дали е бил спазен закона процедурно, се обяснява в Комисия за защита на конкуренцията ", изясни още юристът.

Той бе безапелационен - значимо е завлядяната страна да бъде отвоювана от жителите и институциите да стартират да работят в полза на обществото.

" Опитват се да създадат и още нещо притеснително - обвързват 7-годишния мандат на Комисия за защита на конкуренцията с някои европейски наставления по метода, по който е организиран мандата на шефа на Българска народна банка. Не може предварително да му се приключи мандата, с изключение на в две извънредно редки хипотези. Европейски Съюз е употребен за следващ път като “смокиново листо” под предлог, че се вкарват европейски наставления ", изясни Славов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР