Скандалният архимандрит Дионисий, който беше низвергнат от Българската православна църква,

...
Скандалният архимандрит Дионисий, който беше низвергнат от Българската православна църква,
Коментари Харесай

Чудо! Протестърът Дионисий се покая, връща се в църквата

Скандалният архимандрит Дионисий, който беше отлъчен от Българската православна черква, се покоя и бе опрощение от владиците.

Днес на свое съвещание цялостен състав на Светия Синод прегледа покайно писмо на архимандрит Дионисий (Мишев) и след извършено гласоподаване реши: Приема покаянието на архим. Дионисий (Мишев) като дефинира място на пребиваването му Рилската света Обител за изпитателен период от една година. По отношение на избраното място за изпитателен период имаше един глас срещу - този на Неврокопския митрополит Серафим.

Скандалният поп и протестър, който се прочу, че като ръководител на настоятелството на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " през 2016 година поръча заря за Великден и си разреши да заглуши възкресния привет на патриарх Неофит с гвардейски марш, си навлече гнева и на миряни, и на духовниците. Оттам потегли и ироничния му прякор Дионисий Зарята. Той стигна и по-далеч - подцени Светия Синод и наложи такса от 5 лв. за туристите, които посещават най-големия храм на Балканите.



През 2014 година архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за свещеник. Тогава обаче се заприказва по какъв начин е взел участие в раздаването на трофеи архонт - най-много на предприемачи, и присъединяване му в служби с ордени, непризнати от църквата.

Архимандритът с сякаш миловидно изражение си разреши и да подлага на критика обществено решения на владиците, с което чашата на търпението на патриарха и на Синода преля и те го смъкнаха от високия църковен пост и му не разрешиха да служи в БПЦ. Срещу него беше заведено и църковно дело, като Дионисий бе упрекнат във финансови злоупотреби и неспазване на църковните догми.

Миряните пък недоволстваха, че кичът и светските прояви нямат място в духовното. Устатият мъж в расо заплаши с анатема пък всички, дали своят вот за Истанбулската спогодба.



Поведението му преля чашата на търпението на митрополитите и в последна сметка през 2017 година той бе махнат от " Св. Александър Невски ". Оттогава той не стопира да обикаля телевизионните студиа и да сипе ругатни против църквата, към която принадлежеше, а явно и още веднъж принадлежи.

Дионисий се включи интензивно в митингите против държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020 година Мъжът в расо обаче е непрекъснато наличие и на всички значими митинги на жълтите павета и въпреки че има възбрана за това прави литургии на площадите.



Дионисий бе част и от протестиращите, които преди изборите през март предходната година опънаха черно платно пред дома на премиера Бойко Борисов пред дома му в Банкя. Това провокира острата реакция на ГЕРБ, които упрекнаха попа в сатанизъм и желаеха държанието му да бъде наказано и от Синода.

В последна сметка преди година патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод разпространиха декларация във връзка дейностите на низвергнатия архимандрит Дионисий. Тогава за следващ път владиците обявиха, че позициите на Дионисий не показват мнението на Синода и той по никакъв метод не показва формалната позиция на Българската православна черква.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР