Скандални законопроекти са внесли от Продължаваме промяната.Президентът да не може

...
Скандални законопроекти са внесли от Продължаваме промяната.Президентът да не може
Коментари Харесай

Скандални законопроекти. Промяната взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти са внесли от " Продължаваме промяната ".

Президентът да не може да избира шефовете на НСО, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Освен това да се понижи превозът на администрацията на президента и да му се отнеме водача, година откакто е напуснал поста. Това са част от измененията в три закона, които оферират от " Продължаваме промяната ", написа " 24 часа ".

 

" Желанието на „ Продължаваме Промяната ” шефовете на службите за сигурност да не се назначават от президента сподели още един път, че управлението на партията към момента има проблеми с познаването на законите в България ". Това съобщи преди седмица президентът Румен Радев, откакто Кирил Петков разгласи, че от „ Продължаваме промяната “ ще внесат за разискване в Народното събрание промени в законите за службите.

 

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли скандалните промени, които лишават на държавния глава  съществени функционалности, заложени в Коституцията. 

Предложенията на " Промяната " плануват промени в закона, уреждащ процедурите по желание на ръководителите на службите за сигурност и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, по този начин че изпълнителната власт да може да ги назначава и управлява дейно без намесата на президента.

 

Епицентър. бг напомня, че според член 98 от Конституцията президентът назначава ръководителя на Държавна организация ”Национална сигурност ” (ДАНС),  шефа на Националната разследваща работа (НРС), началника на Националната работа за защита (НСО) и основния секретар на Министерство на вътрешните работи (МВР) по предложение на Министерския съвет.

 

А в плана на " Продължаваме промяната " е записано -

НСО да мине под шапката на министъра на защитата, като по този метод да се лишават правата от президента. 

Назначаването и освобождението на началника на НСО  и удостояването на офицери с висши офицерски звания се поемат от военния министър, като назначението на шефа на НСО ще се поучава единствено с премиера, а не с Министерския съвет, както е сега. Той ще би трябвало и да се регистрира пред Народното събрание на всеки 6 месеца.

Законопроектът цели и понижаване на лицата, които могат да употребяват коли и водачи.

Така администрацията на президента към този момент ще може да употребява превоз единствено за организацията на събития в които той взе участие. Въвежда се  опция да им бъдат предоставяни коли " при нужда ".

 

НСО ще вози и пази единствено година някогашните ръководители на Народно събрание, министър председатели и президенти. Сега това право е четири години.

Столичният кмет остава без превоз в спокойно време. Такъв обаче ще продължат да употребяват министрите, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Наскоро Министерски съвет реши НСО да може да смъкна защитата на някогашните министър председатели и ръководители на Народното събрание в период от една година след излизането им от служба. Тази смяна визира министър председателите Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Сега пък от партията на Петков оферират това да се случи с превоза на президента.

Главният секретар на МВР  ще се назначава не с декрет на президента по предложение на Министерски съвет. Тази смяна е заложен в закона за Министерство на вътрешните работи. Тя е обяснена с потребността от " ясна отговорност на управлението на Министерство на вътрешните работи " и " нуждата от вдишване на политическа отговорност. В претекстовете е записано, че смяната е нужна, тъй като шефът на Министерство на вътрешните работи може да стане пленник на връзките сред президент и министър-председател, в случай че липсва " дейно взаимоотношение " сред двамата.

Шефът на ДАНС също към този момент няма да се назначава с президентски декрет, а с решение на Министерски съвет. Той ще може да бъде и отхвърлен с решение на министрите, а не на президента. Новият началник на службата ще би трябвало да бъде и изслушан от депутатите в комисията по вътрешна сигурност преди да бъде назначен. Тези промени от Политическа партия залагат в Закона за Държавна организация " Национална сигурност ".

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР