Скандалите в здравеопазването изпратиха управителя на здравната каса проф. Камен

...
Скандалите в здравеопазването изпратиха управителя на здравната каса проф. Камен
Коментари Харесай

Скандалите в здравеопазването пратиха проф. Плочев в болница

Скандалите в опазването на здравето изпратиха шефа на здравната каса проф. Камен Плочев в болница поради сърдечен проблем. От Военномедицинската академия, където импровизирано се допуска, че медикът е настанен, осведомиха Дарик, че нямат данни в системата си за пациент на име Камен Плочев.

След като бе нападнат от здравния министър Кирил Ананиев за препоръчана актуализация на бюджета на касата, Плочев оповести, че институцията, която ръководи, дължи 270 млн. лева на непознати фондове и към този момент има случаи на отказано лекуване на наши жители в чужбина. Тази информация през днешния ден отхвърлиха от Надзорния съвет на касата, откъдето назначиха незабавна вътрешна инспекция, с аргумента, че „ съществуването на отговорности, в размер на милиони левове, не значи, че има проблем. ” Отчет желаеха и от финансовото министерство, откъдето приканиха да не се подписва рамков контракт с лекарите – искане, което пък от Лекарския съюз дефинираха като нелегално.

Според информация на касата, показана на медиите и по-късно разкритикувана от здравното министерство, институцията дължи 270 млн. лв. на 32 страни за лекуване на наши пациенти. Най-много изискуем на немските здравноосигурителни фондове – 128 млн. лв., оказа се също по този начин, че имаме задължения и към прилежащи Румъния и Македония.

Председателят на надзорния съвет на касата Жени Начева, която е и заместник-здравен министър, обаче индиректно нападна оповестената от институцията и шефа й информация. „ Няма нито една тъжба, постъпила в касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина. Много понятия се смесват. Това, че има милиони левове отговорности не значи, че има проблем или казусът не е контролируем ", уточни Жени Начева.

След като лекари и каса реализираха единодушие за рамков контракт в опазването на здравето финансовият министър Владислав Горанов прикани подобен да не се подписва, до момента в който не бъдат изяснени задълженията на касата: „ Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с настоящите отговорности на НЗОК не трябва да поемаме задължения за 2018 година, които не са в сходство с рамката на бюджета ”.

Малко по-късно ръководителят на Лекарския съюз доктор Венцислав Грозев дефинира настояването на Горанов като нелегално: „ Този негов зов към Надзорен съвет и съсловните организации не е във връзка със силата на законодателството на Република България и още по-точно със закона за здравното обезпечаване. В никакъв случай ние не сме съгласни с едно такова вмешателство отвън силата на закона в активността на зъболекарски, лекарски съюз, фармацевти и така нататък Управителният съвет на БЛС е за сключване. Апелът към събора ще бъде за сключване на Националния рамков контракт 2018 ".

Дали лекарите ще положат подписите си върху тазгодишния рамков контракт следва те да решат на националния си събор, който ще се организира на следващия ден в столицата. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР