Скандалите около опита на юриста от ИТН Петър Илиев да

...
Скандалите около опита на юриста от ИТН Петър Илиев да
Коментари Харесай

Висши кадри на УниБИТ и една неоткриваема монография произведоха Петър Илиев в доцент

Скандалите към опита на юриста от Има Такъв Народ Петър Илиев да се върне на академична работа след плагиатството в Софийския университет не престават с цялостна мощ.

Ново следствие на журналиста Венелина Попова от " За истината " демонстрира, че Илиев е спечелил състезанието за " доцент " на половин щат в старозагорския Тракийски университет освен със подозрително гласоподаване на факултетния съвет, само че и в нарушаване на законовите условия за монографичен труд.

Зад следващия проблем към Илиев (бивш претендент за вътрешен министър на Слави Трифонов) този път се демонстрират двама фрагменти на Библиотекарския университет (УниБИТ) - някогашният началник на 6-ти отдел към VI ръководство на Държавна сигурност Димитър Иванов, прочут с прозвището си " Гестапото ", и към момента настоящата регионална шефка на Бургас, назначена от Румен Радев, проф. Мария Нейкова.

Петър Илиев завоюва състезанието в Тракийския университет като единствен претендент за преподавателска позиция в катедра " Индустриален бизнес и предприемачество ".

За тази цел той е показал пред научното жури своя монография, която има напълно друга устременост от специалността, за която кандидатства - " Принципи на организация и активност на правосъдната власт в българската правова страна ".

" За истината " откриват, че такава книга не съществува, макар че е предадена за щемпел от Илиев на 7 февруари 2023 година и има ISBN, интернационалния код за публично-достъпни книги.

Издател на " Принципите... " се оказва " Рекламна организация Евромедия ", чиито съсобственици с равни дялове са Димитър Иванов от УниБИТ и Светлана Шаренкова. Двамата са издатели и на в. " Земя ", чийто офис до неотдавна се намираше в постройката на Българска социалистическа партия на " Позитано ", дружно членуват и в съдружие " Стефан Стамболов ". Шаренкова беше изключена и от националния съвет на Българска социалистическа партия преди два месеца.

На въпрос на журналистката за монографията на Петър Илиев, Иванов първо оповестил, че тя още не е оповестена, след това - че " няма да дочакаме книгата, тъй като той е издателят и ще я издаде, в случай че желае ", а най-после - че са издадени единствено толкоз бройки, колкото са били нужни за хабилитацията на Илиев.

От всички версии - най-вероятна наподобява първата, тъй като в на Националния център за информация и документи няма никаква диря от сходен теоретичен труд в профила на Петър Радославов Илиев.

 В регистъра се показва, че Илиев към този момент заема академична служба " доцент " в Тракийския университет, само че няма нито един въведен наукометричен индикатор, по който е работило научното жури.

Ректорът на университета проф. Добри Ярков също удостоверява пред " За истината ", че книгата не е приложена към документите на състезанието.

Според Закона за развиване на академичната общественост в България монографията би трябвало да е излязло от щемпел автентично научно проучване с ISBN, което има редактори или рецензенти и е в размер не по-малък от 100 страници.

Разследването на " За истината " стига до един от членовете на журито, оценило Илиев като подобаващ претендент за доцент - проф. Мария Нейкова, декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет, която е и един от двамата рецензенти в състезанието.
Нейкова е професор по административно право, само че и лекар на науките по " национална сигурност " от УниБИТ с дисертация на тематика " Гражданското общество - фактор на сигурността " от 2018 година, призната от научно жури с ръководител тогавашния ректор проф. Стоян Денчев.Тя е някогашен регионален шеф на Стара Загорва (2001-2009) в кабинетите на Сакскобургготски и Станишев - в последната година от мандата си тя е защитила докторска дисертация по национална сигурност пред ВАК на тематика " Организация и ръководство на активността по отбрана на паметниците на културата в Република България при военнополитическа рецесия и при въоръжен спор ".Тя е и част от университетския състав на УниБИТ, където Петър Илиев е бил причислен за малко като учител в магистърската стратегия след напускането му от СУ.
През май 2021 и август 2022 година беше назначавана от служебните кабинети на Румен Радев за регионален шеф на Бургас.

Пред уеб страницата " За истината " Нейкова твърди, че е поискала монографията на Петър Илиев и я е получила в PDF-формат, като я подложила на инспекция за плагиатство.

Поискала е и информация от МОН за Петър Илиев и по проблема с преписаните над 90 страници от теоретичен труд на доцент Наталия Киселова, поради който той се принуди да напусне СУ, с цел да не бъде лишен от научната си купа.

От Министерството са дали " вербален отговор, че по мнението на Етичната комисия в СУ не е откривана законна процедура за доказване на плагиатство на някогашния учител по конституционно право в Юридическия факултет ".

В годините на ръководство на проф. Стоян Денчев (бивш зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи, сътрудник " Симеонов " от Държавна сигурност и някогашен вицепрезидент на Мултигруп) Библиотекарският университет стартира да притегля вниманието, откакто трима някогашни и настоящи към оня миг шефове на ДАНС станаха негови докторанти и преподаватели, наред с други политици и фигури на основни позиции в бранш " Сигурност ".

Един от последните забележителни случаи беше на дисертацията на Марияна Николова - вицепремиер по туризма в кабинета " Борисов 3 " - по тематика " Киберетика ", която цитираше дефиниции за блокчейн от Wikipedia по време на обществената си отбрана в УниБИТ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР