Скандалите между България и Северна Македония са донякъде политизирани, донякъде

...
Скандалите между България и Северна Македония са донякъде политизирани, донякъде
Коментари Харесай

Игор Дамянов: Скандалите между България и Северна Македония са политизирани и донякъде инсценирани

Скандалите сред България и Северна Македония са ненапълно политизирани, ненапълно инсценирани. Целенасочена акция на втълпяване на ненавист към България няма, само че има политически партии, както в едната, по този начин и в другата страна, които се хранят от тематиката " Македония “ и надлежно тематиката " България “. Ако ги няма тези тематики, мисля, че някои политици ще умрат от апетит, безусловно. Това сподели журналистът Игор Дамянов в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.  

Определени политически кръгове и в двете страни нямат интерес Северна Македония да получи европейско участие, счита той. " Това, което ни разделя, са разликите във вижданията за европейското бъдеще на Северна Македония. В Македония не чакаха България да работи по този метод, по който работи, от време на време поради политиците. Политиците с проруска устременост нямат интерес България и Македония да са в положителни връзки. Сърбите също нямат интерес, те чакат да се случи нещо някъде в засада и получават единствено точки от тези кавги “, разяснява Игор Дамянов.  

Според него хората в България и Северна Македония се схващат добре, макар провокациите от избрани кръгове и зараждащите от време на време произшествия.  

" Светът е във война. Физически тя се води на територията на Украйна, само че тя се води на всички полета. При нас тя е хибридна “, добави журналистът.  

Той разяснява случая с ранения българин в Скопие преди мача сред " Левски “ и " Шкупи “ и арестуваните български почитатели. Игор Дамянов бе безапелационен, че сходни събития би трябвало да бъдат осъждани, само че провокации и произшествия има при множеството футболни агитки и събитието не би трябвало да бъде политизирано, добави той. Според него повода за нападението на българина в албанския квартал е провокация от българска страна. " Не бива да разрешаваме това да се случва. Ако би трябвало, ще играем мачове без аудитория дълго време, до момента в който в действителност не осъзнаем, че играта би трябвало да се взема решение на терена, да се играе с топката “, съобщи Игор Дамянов.  

По думите му повдигането на ветото за пътя на Северна Македония към Европейския съюз от българска страна е обърнало отношението към страната ни. Поставянето на безапелационни условия за продължение на договарянията съгласно него е неверен метод от страна на България. " С Договора за добросъседство сред двете страни България потвърди на Европа, че няма нерешени взаимоотношения сред двете страни. Македонците щяха да осъзнаят доста неща, които са свързани с историята, щяха да ги одобряват, само че въпросът е в метода, по който България това го изисква. Ако просто го остави да стане леко, да се случат някои културни процеси, които да омекотят всичко това, хората ще кажат " Няма никакъв проблем “. Просто доста по-лесно щеше да се случи всичко. Отрият звук от страна на някои от българските политици нервира в Македония. Ако се промени този метод, нещата ще се случат “, счита журналистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР