Скандали, взаимни обвинения и обиди в близо петчасов дебат по

...
Скандали, взаимни обвинения и обиди в близо петчасов дебат по
Коментари Харесай

Скандали, взаимни обвинения и обиди - как преминаха дебатите по вота на недоверие

Скандали, взаимни обвинявания и обиди в близо петчасов спор по втория избор на съмнение към кабинета Денков, обвързван с защитата и националната сигурност.

Провалени планове за рационализация на армията, обвинявания за пазаруване на морално остаряла бойна техника на повишени цени, отлив на военнослужещи, даване на военна помощ за Украйна, вместо подсилване на отбранителни ни качества - са част от претекстовете за вота, показани от Кристиан Вигенин.

" Става все по-болезнено ясно, че за България е надалеч по-лошо не, в случай че държавното управление си отиде, а в случай че то остане ", сподели Кристиан Вигенин- ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Още при започване на дебата военният министър хвърли виновността за отлива от армията върху левицата и " Възраждане " поради разпалване на страхове за разгръщане на спора в Украйна.

" На 3-ти ноември Костадинов споделя, че това е първа фаза и тя ще въвлече България във боен спор. Подобни изказвания и внушения вършат през януари т.г. Цончо Ганев, през юни Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Тези образци демонстрират, че дезинформациноната акция, която парламентарни партии водят, водят и до увеличение на недокомплекта и намаляване на отбранителните качества на страната ", уточни Тагарев.

Думите на Тагарев разгневиха Костадинов и Нинова.

" Не е вест, че Тагарев лъже. Тагарев не изпитва ли най-малко малко позор - по 12 лв/ден са парите, които давате на курсантите в Националния боен университет. Тагарев, на Вас приказвам. Не ще имате недокомплет за редови войници, а ще имате недокомплект и за офицери даже. И това е всичкото поради вас. Мястото ви не е на тази пейка. Място ви е на скамейката, където застават обвинените, мястото ви е в пандиза, Тагаренко ", съобщи Костадин Костадинов, ръководител на ПГ на " Възраждане ".

" Днес разбрах, че с едно изявление срещу войната в Украйна съм станала лична причина за некомплекта в българската войска. Този човек е безусловно несъответствуващ за министър на защитата на България със зависимостите му в биографията му за предходни участия в ръководството му на друга страна. Всеки ден оставане на вашето държавно управление е гибелен за България. Все още има късмет да извадим България от дупката, в която я въведохте, само че това минава през оставка на Денков, нови избори, смели и държавнически решения ", уточни ръководителят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова.

От ПП-ДБ опазиха политиката, водена от министерството на защитата за придобиване на изтребителите F-16 Block 70, бойните машини Страйкър, замяна на артилерийските ни муниции, пазаруване на нови радари и Противовъздушна отбрана системи, дронове и гаубици.

" Аз поддържам тактиката на министър Тагарев и имам вяра, че популисткото говорене, тънките сметки, спестяването на средства са освен в ущърб на армията, само че и в ущърб на сигурността на българските жители ", сподели Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

А от Има Такъв Народ се прицелиха в неналичието на прогрес към Шенген.

" Няма за какво да се чудим, че вратите на Шенген са трайно затворени за нас, когато всеки ден стотици незаконни мигранти пресичат гладко границата ни и нашето държавно управление нищо не прави за тях ", сподели Гроздан Караджов, ПГ на Има Такъв Народ.

Вътрешинят министър се обиди на опозицията, че не признават заслугите на кабинета за стесняване с 35% на мигрантския напън и уточни, че в претекстовете за вота има единствено 3 фрази против работата на Министерство на вътрешните работи.

" Надявам се, че тези три фрази не са написани от хора, които не знаят къде се намира държавната граница преди всичко, само че съм сигурен, че са написани от хора тези три фрази, които - в случай че ги пуснем в Южния парк, може да се изгубят ", сподели Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Скандалите в службите за сигурност също станаха мотив за кавги.

" Нека за лукс да погледнем изпратеното решение на Министерски съвет за освобождението на ръководителя на ДАНС. Това е подчинено на техните решения, само и единствено на желанието за определяне на личен надзор, деклариран, в това число, от на членове на този кабинет, от оня също дето го няма - финансовият, в един прославен запис. Благодаря ви, неможачи! А, вие - можачите, простаци ли ще ставате че ги подкрепяте ", сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

А от ПП-ДБ показаха, че още през лятото е станало ясно какъв брой е некадърно управлението на ДАНС, откакто Народното събрание не одобри годишния отчет на службата.

" Да не ти одобри годишните отчети - това е главното въз основата, на което би трябвало да последват незабавно оставки, а не да се тръгне по сложната процедура ", сподели Атанас Атанасов- съпредседател на ПП-ДБ.

В края на дебата министър председателят се възмути, че опозицията е трансформирала вота в партийна агитация.

" Истината няма значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което можете да употребявате. Защо? Защото опозицията още веднъж няма същински причини и по тази причина би трябвало да употребява измислици и неистини. Най-накрая, година и 9 месеца след началото на войната, Възраждане, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ признаха в претекстовете си към вота, че Русия води нападателна война против Украйна ", сподели министър-председателят Николай Денков.

Той прикани вотът да бъде отритнат. Гласуването ще се организира на следващия ден в 13.55 часа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР