Скандален и срамен случай на изнудване на чужд консул от

...
Скандален и срамен случай на изнудване на чужд консул от
Коментари Харесай

Скандал! Ръководен служител на НСО изнудвал чужд консул!

Скандален и неприличен случай на изнудване на непознат консул от управителен чиновник на НСО е на път да вкара страната ни в интернационален скандал, научи ФАКТИ. Ето и хронологията на събитията:

На 7 март на публично посещаване в България по покана на българския президент идва емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в държавна зала се появява управителен чиновник на НСО - Никола Николов, шеф на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и задгранични посетители. Присъствието му на летището не е обвързвано с осъществяване на директни служебни отговорности по формалното посрещане. Този факт буди интерес у останалите чиновници от НСО да наблюдават деликатно дейностите му. Николов стартира безогледно да се пазари с консула на Катар – Фахад ал Муссалам, че по отношение на застраховане на сигурността на емира би трябвало да се дадат пари за реализиране на защитата и превоза му. В диалога служителят на НСО упорствал за нуждата от такива средства и съумял да " контракти “ избрана сума.

Важно е да се означи, че Николов е служителят, който дълги години носи пушките на един президент - прочут ловджия и дава отговор в НСО само за образуване на ловни турове в духа на бившето Управление безопасност и охрана (Пето управление н. По същото време е назначен с “богатия " си професионален опит от няколко години работа за консултант на тогавашния шеф на НСО Димитър Димитров. В следствие Николов е повдигнат от идващия шеф Ангел Антонов (също разпален ловец) до шеф на звеното, отговарящо за мероприятията на нашите и непознати охраняеми лица, без да се вземе под внимание, че не дава отговор на изискванията за заемане на длъжността - не има наложителната магистърска степен. Превръща се в “сивия кардинал " в службата и единствен приближен компаньон на началника си Ангел Антонов в многочислените му ловни излети в стопанството в Кричим, обезпечени със стотици хиляди левове от бюджета на НСО, т.е от джоба на данъкоплатеца. Другата му функционалност евентуално е била да води пазарлъци с задгранични делегации, само че за това може само да се гадае.

На 8 март Николов и помощникът му Димитър Георгиев се срещнали още веднъж с консула на Катар в България Муссалам, с цел да си потърсят и получат уговорената сума. Става дума за значително пари - от порядъка на 30-40 000 лева Георгиев също може да се похвали със “завидна " професионална кариера. Близо 18 години престоява на пост като елементарен реализатор, без да се отличава с каквито и да било качества. След като негов непосредствен другар заема виновен пост в Президентството, прескачайки няколко йерархични равнища, той е назначен на висока управителна позиция в елитното звено за персонални охрани, написа " Факти.бг ". Това става допустимо, откакто като са погазени редица вътрешноведомствени нормативи.

За срещата на Николов с консула се разчува в НСО и някои чиновници, взели участие в обезпечаването на делегацията, заплашили Николов, че ще рапортуват за случилото се. Николов, изплашен от думите на сътрудниците си, раздал пликове с пари на участниците в обезпечаването на делегацията. Пренебрегнати чиновници обаче потърсили от него сходни пликове, като го обвинили, че е прибрал огромна част от парите за себе си. Колегата им ги уверил, че техните пликове са прибрани в неговата служебна каса. Случаят обаче се размирисва от ден на ден. Ръководни чиновници, до които доближава горната информация, се уплашили, че към прокуратурата могат да изтекат сведения за случая и тя да стартира следствие за приемане на рушвети.

Още на идващия ден, 9 март, докладвали на началника на НСО Данчо Дяков. Учудването им било голямо, когато чули от него, че Николов трябвало да бъде извикан и смъмрен, че е задържал за себе си по-голямата част от рушвета. И умно се разпоредил, парите да бъдат разпределени " заслужено “. На 12 март Дяков решил, че на Николов е би трябвало да се извърши инспекция, а една част от рушвета да се “дари " на фондацията на НСО. Вероятно с цел да се замажат очите на някого, в случай че въпреки всичко се разчуе отвън службата.

Случаят разсънва доста значими въпроси:

Колко пъти чиновници на НСО са желали и получавали пари от висши представители на непознати страни?

Конкретният случай не е ли изнудване на високо равнище, което срутва имиджа на страната ни? Ако задграничните посетители дадат медийна публичност на това изнудване, не би ли се стигнало до интернационален скандал?

Как и по какъв метод президентът реализира надзор върху активността на НСО?

Кога и по какъв начин началникът на НСО ще може да бъде проверяван по какъв начин извършва функционалностите си, нормативните и вътрешноведомствените актове от самостоятелен орган?

Как и по какъв метод ще се изкоренят практиките на Управление безопасност и охрана (Пето управление н от активността на НСО?

Ще потърсят ли правоохранителните органи някаква отговорност от всички забъркани в съответния случай чиновници?

Адекватен ли е законът за НСО, откакто обществото неведнъж е реагирало отрицателно на честите кавги, свързани с активността на службата?

Не е ли извънредно време Парламентарната комисия за надзор над специфичните служби да се заеме и с НСО?
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР