Скандален доклад на Вътрешен контрол на Столична община за район

...
Скандален доклад на Вътрешен контрол на Столична община за район
Коментари Харесай

Само във Фрог: Сметките на район „Младост“ се водят в два тефтера, сочи скандален доклад

Скандален отчет на ”Вътрешен надзор ” на Столична община за регион ”Младост ” открива две касови книги и редица дарения, за които счетоводството не е чувало, колосални отговорности на наематели, които никой не търси да си прибере и парцели, които ги няма в описите за благосъстоятелност. Дали има нарушавания или закононарушения, до момента трябваше да е ясно. Но получилият отчета госпожа Йорданка Фандъкова мълчи от 5 месеца.
„ Работата за положителното на града се нуждае от съответни решения, от административна промяна. Промяната не е просто дума, а цел. Заставам пред жителите на София с лицето, с опита и подготовката си и подсигурявам за развиването на плановете.
София няма време за губене. Десет години на ръководство и постигането на сегашните резултати, мисля, че е показателно, за това, което вършим. Предлагам смяна в структурата на общината и в екипа си. София се развива и има потребност от надграждане. София е свободен град на свободни хора. Хората имат условия за бъдещето. “ Тези думи изрече Йорданка Фандъкова пред националната телевизия през вчерашния ден вечерта, подгрявайки публиката за идния балотаж в неделя.

Но дали това не са просто думи?

В столичния регион „ Младост “ малко над 4 % са подкрепили досегашния кмет Румен Русев и той отпадна от конкуренцията за ръководството. Както знаете, това е едни от най-спорните региони в столицата. Докладът на „ Вътрешен надзор “ на столична община, който установи редица нарушавания, продължава да е опасност освен за Русев, само че и за мнозина, от които евентуално ще бъде търсена отговорност, в случай че настъпи смяна в ръководството на столицата.

Обещахме да продължим да ви описваме какво написа в този „ оставен на отлежаване “ отчет до госпожа Фандъкова, в който са разказани фрапиращи проблеми единствено в един от софийските региони. Продължаваме да се чудим, тъй като нямаме (засега) информация дали има такива отчети за другите региони и дали това не е мултиплициран модел на ръководство, който посредством редица схеми за зависимости и порочни практики обезпечава гласове и комфорт на статуквото в столицата.

А евентуално и в страната. Ако Фандъкова още веднъж стане кмет, може да реагира, в случай че не - идващият властник може и да не види този отчет, само че нека най-малко направи инспекция.

Само ще напомним, че съгласно източниците на Фрог Нюз комисията, проверяваща регион „ Младости “ и самия „ преглед “ на нарушаванията са въз основа на две заповеди на столичния кмет с №№ СОА18-РД91-438/26.11.2018г. и СОА18-РД91-456/11.12.2018г., а тази от регион „ Младост “ е с номер РМЛ18-РД09-383/27.11.2018г. За тях стана дума в първи ни материал по тематиката, на който досега няма реакция. Нито опровергаване, нито заричане да се реагира, нито даже удостоверение, че се работи, работи, работи…

И по този начин, продължаваме с другите проблеми, за които научи Фрог, в една районна общинска администрация. Може да го назовем и роман за това, което ви бърка в джоба и за което разбирате прекомерно късно.

Част от констатациите на проверяващата комисия са за неосчетоводени дарения, незаприходени актове за благосъстоятелност, неотчетени доходи по Данък добавена стойност, неприключили преписки, неосъществени счетоводни сметки. Ако звучи нереално, тъй като не сте експерт, ще разбираем какво значи това за вас, парите и околните ви.

Даренията от строителни компании

Практиката е във всяка община или районна администрация да се води указател на даренията. В него би трябвало да бъдат регистрирани всички дарения до 5 000 лева Над тази сума даренията се записват в Столична община.

Това е потребна процедура за отчетност, само че подобен указател в регион „ Младост “ липсва. За да се разбере какво, от кого и за какво е получено, се постанова да се вършат редица информации. От тях излиза наяве, че неосчетоводените дарения са за милиони левове. Което значи, че никой не може да каже кой е взел парите, взел ли ги е въобще, откакто написа някъде, че над 200 000 лева са дарени за 82-ро ОУ. Дали въобще са получени?

Впечатление прави фактът, че големи суми са дарявани за детски градини и учебни заведения от крупни строителни компании, борещи се за разрешителни за градеж. Сред имената на компаниите се открояват и такива, които нашумяха около некачествените поправки на емблематични улици в столицата и около шумни правосъдни процеси.

Признаваме, че наивно си помислихме, че посредством заявление за достъп до социална информация ще можем да попитаме Столична община за тези дарения, за размерите им и къде действително са отишли.

Юристи ни подсетиха, че такава информация надали някой в миналото ще получил. А не би трябвало ли тя да бъде обществена? Защото може да се окаже една от многото комплицирани схеми на зависимости сред бизнес и ръководство. Схеми, които водят до насила, бранене на статуквото и максимата „ Щом си се хванал на хорото, ще го играеш до края! “.

Дори да е по този начин, за кого е добре това? За ръководещите - сигурно. За вас и за децата ви добре ли е?

Едни парцели ги няма в описите

Проверяващата комисия установи редица случаи на така наречен „ незаприходени материални активи “ към регион „ Младост “. Под активи би трябвало да разбираме жилища и терени, които са благосъстоятелност на общината, а тя може да ги отдава чартърен или да ги продава.

Приблизителната сума на активите, които не се водят на никое място, надвишава 2 млн. и 390 хиляди лв., споделят източниците ни. Щом тези парцели не се водят на доклад в общинския регион, могат доста елементарно да изчезнат. Без диря, без ропот на данъкоплатци, без някой да узнае.

Впечатляващо е, че проверяващата комисия желае пояснения за тези „ пропуски “, а отговорът, който получава е: причина е неналичието на ясно написани процедури за инвентаризация на актовете за общинска благосъстоятелност. Ако има нещо позитивно в описа ни, това е, че след отчет до кмета на региона Румен Русев тъкмо за тези парцели нещата са поправени.

Но дали това са всички или тази процедура продължава?

Вземания на регион „ Младост “, които никой не търси

В предходния материал разказахме за големите суми, които се дължат от неплатени наеми и лихви по тях, за които обаче е изтекла отминалост и в никакъв случай няма да бъдат събрани. А и никой нивга не ги е търсил. Ставаше въпрос още веднъж за милиони.

Несъбраните суми от наематели на жилища и терени, таксите им за битови боклуци и комунални разноски са почти над 480 хиляди лева Сумата за неплатени битови консумативи – ток, парно и ВиК, която може да прибавим към горната, възлиза още на съвсем 470 хиляди лв.. Напомняме, че това са приблизителни суми към май 2018 година Каква е сметката досега не знаем, само че откакто няма реакция, евентуално е доста по-голяма и още веднъж е над милион.

Интересен миг с несъбраните пари от общинските парцели е, че има и други отчети за тях, научи Фрог. Такъв да вземем за пример е с входящ номер в Столична община СОА18-ВК08-7833/1/11.10.2018г. В него има констатации и рекомендации, което постоянно е хубаво да има в един отчет. Лошото е, че проверяващата комисия схваща по време на инспекцията си, че нищо от рекомендациите не е изпълнено. Това също е обявено на госпожа Фандъкова.

Комфортът да не бъдат притискани длъжници да с платят сметките не е ли форма на взаимозависимост и не подсигурява ли поддръжка на избори? Може би не във всеки случай, само че в множеството е тъкмо това.

Неотчетени доходи по Данък добавена стойност и незавършени следствия

Въпреки напътствието на отдел „ Финанси “ на Столична община /ДФ -0815-44/02.10.2013г./ неначисленият и невнесен Данък добавена стойност за интервала 2017 и 2018 година от регион „ Младост “ е в размер на над 6 700 лв.. За 2019 не е пресмятан.

Проверките на ГДНП и Специализираната прокуратура по отношение на притежаване на общински парцел, за който не се заплаща наем, съдържат данни за непълни показания, подвеждащи и некомпетентни отговори от притежателите на фирмите-наематели, настояват източниците ни. Щетата за регион „ Младост “ е за над 5 000 лева, само че какво се случва с инспекциите още веднъж не е ясно.

Две касови книги

Както може би множеството хора знаят, е нелегално да се води двойно счетоводство. Не може да имате и бакалски бележник, и касова книга. Ако сте търговец, дойдат ви на инспекция и видят, че имате два доклада, задрасквате и надписвате, какво ще ви връхлети? Най-малкото арест, предаван директно по Българска национална телевизия.

Случаят в регион „ Младост “ обаче е тъкмо подобен, само че няма да го видите по малкия екран. Проверяващите откриват воденето на две касови книги. Освен това в тях се виждат чести ремонти на суми и на дати. Двете касови книги са за описването на приходни и разходни касови ордери. Освен това са правени ремонти и в първичните документи и в касовата книга. Може би водещите сметките постоянно да са се обърквали, а може и това да е метод на работа и опция за прикриване на нарушавания и злоупотреби.

Собственик без благосъстоятелност

От източници в регион „ Младост “ разбрахме за още нещо, което е фрапиращо. 9 общински жилища, на стойност над 800 000 хиляди лева са продадени. Без изключение всички купувачи са теглили банкови ипотечни заем, с цел да имат нов дом.

Но общината е отказала да им даде актовете за благосъстоятелност, макар направеното заплащане. Така банките не могат да осъществят ипотеките си, а новите притежатели са безсилни пред настояването да си върнат заемите. За тези случи има заведени каузи в съда.

Защо, кой и по силата на какво основава тези парадокси към този момент е неразбираемо. Дали ще бъде тествано. Вие по какъв начин мислите?

Фрог ще продължи да търси информация по тези проблеми.

Очаквайте продължение.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР