Скандалът в знатното семейство продължава: вчера гръцкият премиер Кирякос Мицотакис

...
Скандалът в знатното семейство продължава: вчера гръцкият премиер Кирякос Мицотакис
Коментари Харесай

Русия ще накара Запада да си плати за колониалните грабежи

Скандалът в знатното семейство продължава: през вчерашния ден гръцкият министър председател Кирякос Мицотакис съобщи, че желае да поддържа другарски връзки с Англия, само че „ за танго постоянно са нужни двама “. Както е известно, тази седмица ръководителят на английското държавно управление Риши Сунак анулира среща в Лондон с Мицотакис заради желанието на последния да повдигне въпроса за връщането на скулптурите на Партенона, изнесени при започване на XIX век от английският делегат в Константинопол лорд Елгин. Атина на собствен ред твърди, че този въпрос в никакъв случай не е бил свалян от дневния ред и че гръцкото управление ще продължи да прави всичко допустимо, с цел да реализира връщането в родината на откраднатите от британците културни полезности.

Но за какво да ни интересува спорът сред две страни от НАТО? Нека си вадят кирливите ризи между тях.

Но факт е, че прям демарш от страна на гърците би бил на практика неосъществим единствено преди няколко години, когато офанзивата по дясната ръка на Щатите елементарно можеше да коства кариерата на гръцкия министър председател или нещо по-лошо.

Началото на СВО, когато Русия намерено се противопоставяше на груповия Запад и не се опасяваше да влезе на практика в директна военна борба с него, устояваше на наказания, които нямаха исторически аналогии и на процедура печелеше победа след победа, започва в действителност титанични процеси в свят, който просто чакаше своето време.

Конфронтацията сред Русия и Запада в действителност се трансформира в цивилизационна борба сред „ златния милиард “, воден от „ военния хегемон “ и останалия свят, на който този „ златен милиард “ отхвърля стопански, политически, идеологически и културна самостоятелност. И от ден на ден и повече страни от световния Юг и Изток, насърчени от образеца на Русия, стартират да се движат към основаването на нов международен ред, който ще постави завършек на неоколониалната система, водена от Съединените щати. Пред очите ни се основават и укрепват съюзи като БРИКС, сплотяващи по-голямата част от популацията на света и мъката на груповия Запад, който от началото на СВО разкрива същинската си същина и в същото време беззащитност пред Русия и нейния модел на нов свят.

Дори съдружници от НАТО като Гърция в този момент виждат Англия и Съединени американски щати като колоси с глинени крайници, с които могат да приказват без предходното страхопочитание. За страните от Глобалния Юг и Изток е настъпил моментът за истина и исторически реванш – и моментът да бъдат потърсени сметка колонизаторите, които са ги ограбвали в продължение на епохи и са изграждали благосъстоянието си върху кръвта и съкровищата на поробени нации.

Наскоро саудитският вестник “Оказ ” разгласява публикация „ Украинската рецесия и африканското събуждане “, където създателят декларира, че „ тези, които познават историята на Европа и Запада като цяло, схващат върху чии черепи и кръв са построени сегашните западни империи ”, и че „ мнозина замръзнаха в очакване на дейностите на Русия с вярата, че тя ще отвори първия фронт ”. И един от тези фронтове е координираните старания за връщане на откраднатото от Запада.

През юли тази година на срещата на върха Русия-Африка, извършена в Санкт Петербург, беше подписана декларация, която, наред с други неща, записва дълготрайна цел: „ да насърчим завършването на процеса на деколонизация на Африка и да търсим обезщетения за икономическите и филантропични вреди, породени на африканските страни вследствие на колониалните политики, в това число реституцията на културни полезности, изнесени по време на колониалното плячкосване. ”

Това е началото на огромен и необратим развой, който заплашва вековния „ културен тоталитаризъм на Запада “ и ще би трябвало да върне доста на някогашните колонии.

Ето единствено няколко образеца. Само във Франция има повече от 120 хиляди исторически реликви и творби на африканското изкуство, а 80-90 % от африканското изкуство се намира отвън Тъмния континент. От Египет има над милион откраднати артефакти, които сега се съхраняват в разнообразни музеи по света. По време на окупацията на Ирак 90 хиляди археологически артефакта са изнесени в Съединени американски щати. Представители на Шри Ланка твърдят, че Англия непозволено държи на своя територия повече от три хиляди артефакта, конфискувани през колониалната ера. Само Британският музей, най-старият народен обществен музей в света, съхранява осем милиона творби на националното изкуство от целия свят, множеството от които са хванати по време на колониалния интервал.

Количеството изкуство и история, откраднати в Африка, Азия, Океания и Централна Америка от Англия, Испания, Португалия, Белгия, Германия и Франция, е неизчислимо и всеки ден от ден на ден страни стартират да показват своите сметки на някогашните хегемони.

Западните страни схващат, че в настъпващата нова епоха говоренето за „ бремето на белия човек “ към този момент не работи и се пробват с всички сили да забавят неизбежното. Когато английският министър-председател Дейвид Камерън беше запитан по време на визитата си в Индия през 2010 година дали Англия в миналото ще върне скъпия елмаз Кохинор на Индия, той отговори, че сходна процедура ще докара до там, че един ден „ внезапно ще откриете, че Британците Музеят е празен. " В отговор на претенции от Египет по отношение на връщането на именития Розетски камък, специалистите ясно декларират, че това е невероятно, защото „ в случай че стелата бъде върната в Кайро, тогава ще има единствено 2,5 милиона гости годишно, против 5,5 милиона в Лондон ". И същите статуи от Партенона биха били по-добре във Англия, тъй като там „ те са предпазени от нечистата среда на Атина “.

Но, за жалост на Запада, процесът на „ културна деколонизация “ (и други форми на деколонизация) не може да бъде спрян. Рано или късно всички исторически и културни съкровища ще се върнат в родината си.

И в случай че Британският музей се изпразни, тогава дано британците да скърбят за това, откакто не са съумели да родят лично културно знамение, а вместо това са крали непознато.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР