Скандалът след проверката на язовирите у нас се разраства. Още

...
Скандалът след проверката на язовирите у нас се разраства. Още
Коментари Харесай

Скандалът след проверката на язовирите у нас се разраства

Скандалът след инспекцията на язовирите у нас се разраства. Още два от тях, ремонтирани с държавни пари, се оказват неработещи, заяви служебният министър на стопанската система.

Според Кирил Петков всички пари по тях са платени, само че още не са влезнали в употреба. Той разгласи, че ще съобщи на прокуратурата всички събрани данни.

Язовирите стоят празни, тъй като ремонтът им в този момент завършва – такава бе реакцията на някогашния министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

Министърът на стопанската система разгласи, че и трите язовира - „ Пазар дере “, „ Злати челник 3 “ и „ Злати челник 4 “, са приключени и предадени на Държавната консолидационна компания в 31 декември 2020 година Тогава е било и платено за работата. Шест месеца по-късно те по този начин и не са предадени на държавната компания, стопанисваща язовирите и те в никакъв случай не са били завирявани.

Кметът на близкото село Злати челник описа, че години наред 4-те каскадни язовира са били общински, давани чартърен. Когато стават държавни, в два от тях водата изчезва и стартира ремонт.

По проект над 400 язовира би трябвало да се ремонтират за 630 милиона лв.. 500 милиона са от бюджета и още 130 милиона заем от Българската банка за развиване.

Над 80% от дейностите по ремонтите се оказват превъзложени от държавната компания „ Монтажи “ без общ поръчка, регистрира Кирил Петков.

Той е безапелационен – цените, на които са ремонтирани и трите обекта, са повишени. От ГЕРБ оповестиха, че Петков подвежда обществото.

„ Фактурата по повод цената на бетона - единият тип 90 лв., а другият - 95 лв.. Явно съветниците му употребяват общата сума по цялостното полагане на бетон включваща всички действия “, съобщи Лъчезар Борисов.

Според ГЕРБ обектите са предадени и държавното дружество е изпуснало „ Пазар дере “ малко преди визитата на министъра там.

Междувременно от прокуратурата оповестиха, че се самосезират по отношение на изнесените данни за язовира „ Пазар дере “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР