Скандалът със санирането на жилища по Програмата за енергийна ефективност

...
Скандалът със санирането на жилища по Програмата за енергийна ефективност
Коментари Харесай

Блокове под чертата: Разминавания при оценката на сградите и бум на жалбите по скандала със санирането

Скандалът със санирането на жилища по Програмата за енергийна успеваемост се разраства.

За разминавания при оценката на здания сигнализират фенове в публицистичната ни поща, а омбудсманът е залят от тъжби за грешки. Възражения има и от разнообразни общини.

В Благоевград над 50 здания са в листата на чакащите

В община Горна Оряховица утвърдените планове са девет. В листата с запасите обаче попадат здания, които по калкулации на притежателите, покриват всички критерии и параметри.

Един от блоковете е третият по величина измежду кандидатствалите - има 8 входа с общо 155 семейства. Според документа за енергийна успеваемост съвсем приближава клас А.

В рамките на процедурата са получени над 3060 планови оферти за над 3,97 милиарда лв.. Разполагаемият бюджет е 4 пъти по-малък. Одобрени са 756 многофамилни жилищни здания.

2178 здания са включени в аварийния лист. Отхвърлените планове са 3%.

Първи в листата с оптимален брой точки - 140, е блок от запасите на остарялата стратегия за саниране.

Блокът на улица " Дружба " също покрива критериите, само че се оказва финален в листата с запасите. По думите на ръководителя на сдружението при оценката очевидно са позволени механически неточности. Не изключва и човешка интервенция.

„ Не съм сигурен, че изкуственият разсъдък би написал тази записка. Да е написал, че би трябвало да получим 35 точки по т. номер 3 от критерия, а са ни дадени 10. Също по този начин в т. 1 отново в същата таблица отново има записка. Трябва да получим 25 точки получаваме 10 “, изясни Николай Николов, ръководител на Сдружение на притежателите " Дружба 7-10 ", Горна Оряховица.

Така отнетите им 40 точки са тъкмо разликата, която не им доближава да са измежду утвърдените. Омбудсманът Диана Ковачева заяви за взрив на тъжби поради отхвърлени планове. Вече е сезирала Министерството на районното развиване и благоустройството.

„ От Камарата на енергийните инспектори в България също показват подозрения за манипулиране на класирането и упорстват за достъп до информация по отношение на заповедта за назначение на оценителната комисия, броят на оценителите и каква е тяхната подготвеност, както и за достъп до отчетите след приключването на оценителния развой “, показва Ковачева.

От позиция на Министерство на регионалното развитие до bTV не излиза наяве има ли късмет постройка от запасите да бъде вписана за саниране след преразглеждане на оценката.

„ Сградите в аварийния лист могат да аплайват в Етап II на процедурата по НПВУ, където е планувано самоучастие от 20% “, прецизират от министерството.

Според ръководителя на сдружението на притежателите " Дружба 7-10 " вторият стадий е жертван на неуспех.

„ Сега едвам, едвам съм събрали безусловно всички комшии да дадат сред 600-700 лв. на врата. Със съфинансирана 20% излизат към 5 хиляди лв. на врата “, добави Николов.

Категоричен е, че в случай че оценката не бъде преразгледана сдружението ще търси правата си по правосъден ред.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР