Скандалът с глобата за Българския енергиен холдинг (БЕХ) намери продължение

...
Скандалът с глобата за Българския енергиен холдинг (БЕХ) намери продължение
Коментари Харесай

Еврокомисарят по конкуренцията опроверга Борисов: Никога не сме притискали България за приватизация, а само да спре незаконното...

Скандалът с санкцията за Българския енергиен холдинг (БЕХ) откри продължение в Народното събрание. Вчера стана ясно, че Европейската комисия е наложила глоба от 77 млн. евро поради корист с господстващо състояние, написа Флагман.

Премиерът  Бойко Борисов се оправда, че държавното управление е работило в народен интерес, тъй като било национално изменничество да се приватизира „ Булгартрансгаз ”. Това съгласно него било искане на Европейската комисия.
Впоследствие обаче еврокомисарката Маргрете Вестаге го опроверга.


Лидерът на „ Българска социалистическа партия за България ” Корнелия Нинова направи парламентарна декларация по този мотив.
Тя сподели: „ По думите на премиера Европейската комисия е изискала от България „ Булгартрансгаз ” да бъде приватизирано; да дойдат най-големите съветски, турски и какви ли не компании (цитирам) и да излезе, че той – българският министър председател, е дал тръбите на България. Г-н Борисов заема позата на един родолюбец и виновен общественик, който брани националния интерес. Да, но не!  Вчера попитахме Европейската комисия – правилно ли е, че са си разрешили да слагат изискване на България „ или приватизирате, или ви глобяваме ”. И отговорът пристигна стремително, в границите на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция  Маргрете Вестаге. Между другото, вие знаете от кое политическо семейство е тя. Тя опроверга изказванието на българския министър председател Бойко Борисов и сподели – Европейската комисия не е желала приватизацията на „ Булгартрансгаз ”. Европейската комисия е упорствала за преструктуриране посредством изваждане на „ шапката ” на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как обаче да се извърши това, е било оставено на решението на българското държавно управление. За Европейската комисия е било значимо само да спрат, изтъквам, противозаконните дейности на Българския енергиен холдинг. ”

Нинова изясни, че изводите са, че  БЕХ е направил противозаконни дейности, Европейската комисия е реагирала, а българското държавно управление – не. В резултат е последвала санкцията от близо 150 млн. лева
За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на държавното управление си министър председателят на страната Бойко Борисов си разреши да излъже, че му е сложено изискване за приватизация. Както е видно от изказването на европейския комисар, такова изискване не е имало ” , бе посочено още в декларацията на „ Българска социалистическа партия за България ”.

Резултатът от това бил, че  „ жителите за европейско развиване ”, Бойко Борисов и държавното управление са ни вкарали в европейски скандал.

Нинова изясни, че  доста постоянно спорили за бъдещето на Европа, а Българска социалистическа партия е била посочвана като антиевропейска партия.
„ Бих желала да ви кажа, че  да критикуваш Европейския съюз не е антиевропейско, а е обикновено.  Така направихме с Истанбулската спогодба, с въпроса за миграцията, с двойните стандарти в храните и това не е антиевропейско. Това е обикновено.  Но, да набеждаваш Европейската комисия в нещо, което не е желала от България, с цел да си спасиш личната кожа – ето това е антиевропейско. И ще носите отговорност за това; за този скандал, в който вкарвате България на терена на Европейския съюз ”, сподели още Корнелия Нинова.

Сега Б ългария трябвало да заплати санкцията, без значение дали ще апелира.
И тук пристигнала „ втората неистина ” на премиера – че българските жители няма да бъдат ощетени.

Всъщност точно жителите и компаниите щели да заплащат през цените на енергоносителите и на съответните услуги.

От БСП  поискали и публична информация от Министерството на финансите.
От нея станало ясно, че български жители осъдили държавното управление за нарушение на техните права за 15,563 961 млн. лева Те били платени. Щели бъдат платени и новите 150 млн. лева

Корнелия  Нинова попита по кое време Бойко Борисов и държавното управление ще стартират да извършват закона, касаещ случаите, при които държавен чиновник е предизвикал вреди съзнателно или по груба немарливост на страната или на жителите посредством незаконосъобразни дейности или бездействия при или във връзка осъществяване на служебните му отговорности.

От  Българска социалистическа партия поискали информация от финансовия министър Владислав Горанов - какъв брой регресни желае са предявени по отношение на такива чиновници. Отговорът бил – нито един.
„ Кога, уважаеми господин Борисов, ще извършите закона
”, обърна се още веднъж Нинова към премиера като попита по кое време ще потърси отговорност от съответните министри и виновни чиновници.

Част от 15-те млн. лв. санкции евентуално били по делата, свързани с Цветан Цветанов, сподели още лидерката на Българска социалистическа партия и предизвести: „ Рано или късно всеки подобен държавен чиновник ще носи персонална отговорност, тъй като по този начин споделя законът на България ”.

Последва контрадекларация на ГЕРБ, изнесена от депутата Делян Добрев.
Според него к азусът с БЕХ касаел интервала 2007 – 2015 година и надлежно доста държавни управления. Затова и било тъпо да се употребяват такива значими тематики, с цел да се натрупат политически дивиденти.
Корнелия Нинова в случай че имала предпочитание, щяла да се запознае с проблема.
Делян До брев изясни, че единомислещо Народното събрание два пъти е решил да оспорва наказателната процедура, защото България не е нарушила разпоредбите. Било решено още и да се апелира възможна санкция.

Спекулирало се и че санкцията ще се заплати от жителите . Това не влизало в цената на услугите и било доста обикновено размишление.

Делян Добрев обаче не разяснява обвиняването към Бойко Борисов, че е излъгал за това, че Европейската комисия е упорствала да бъде приватизирано сдружението „ Булгартрансгаз ”.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР