Скандал възникна около събаряне днес в поредния от Тютюневите складове

...
Скандал възникна около събаряне днес в поредния от Тютюневите складове
Коментари Харесай

Пак скандал със събарянето на Тютюнев склад в Пловдив. Велислав Минеков е на място

Скандал породи към срутване през днешния ден в следващия от Тютюневите хранилища -  монумент на клтурата и една от забележителностите на Пловдив. Багер събаря вътрешна стена на изгорелия преди шест години склад на ъгъла на ул. „ Г.М. Димитров “ и „ Екзарх Йосиф “. Това заяви уеб сайтът " Под тепето ".

Служебният министър на културата Велислав Минеков дойде по неотложност в Пловдив преди минути. Поводът е точно активността на багера в склада.

По същото време се провеждаше Специализираният експертен съвет, който реши, че складът на „ Христо Ботев “ 51 става индивидуален монумент. 

Пристигайки на място в Тютюневото градче отрасловият министър заяви, че е бил заплашван по този мотив. Казано му е, че ще бъде опетнен медийно в Пловдив.

Минеков съобщи, че няма да разреши тази съсипия.


Около склада на ъгъла на улиците „ Г.М. Димитров “ и „ Екзарх Йосиф “ към този момент има полиция.

На място са шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив и регионалният шеф Ангел Стоев.

Като част от заявен колективен монумент на културата, складът е под отбрана по силата на Закона за културното завещание, предупреди арх. Петкана Бакалова, представена от " Фокус ". Според нея събарянето на тютюневия склад е възможно само и единствено след координиране от Министерство на културата, което не е направено, макар наредбите на Закона за устройство на територията.

" Питам за какво кметът на Европейската столица на културата одобрява документи за срутване на културно завещание, част от утвърждението на Пловдив за културна столица?

Ще има ли политическа отговорност за този вандализъм?

Питам за какво служебният министър на културата не включи в днешния дневен ред на профилирания експертен съвет ШЕСТ склада, в това число и този, за приемане на статут, който ги пази?

Питам къде е президентът на Република България, чието предопределение е министърът на културата и ще понесе ли отговорност за дейностите му?

И запитвам още в качеството му на висш главнокомадващ, Президентът осъзнава ли, че културното завещание е част от националната сигурност? Защото само то образува възприятие за национална еднаквост ", попита арх. Бакалова.

Според нея " борбата за тютюневия град не е борба за здания, а борбата на обществото ни за правда. Общество против мафия. "

Това е вторият склад в Тютюневия град, в който след пожар влиза екскаватор. Преди седмица стартира разрушаването на склада на ул. „ Христо Ботев “ 51.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР