Скандал в парламента по време на дебатите по решението дали

...
Скандал в парламента по време на дебатите по решението дали
Коментари Харесай

Скандал в НС! Депутати обвиниха министър Вътев, че е с наведена глава пред посолствоТО

Скандал в Народното събрание по време на дебатите по решението дали да отпадне възбраната за импорт на зърно от Украйна.

България завишава контрола на всички украински артикули, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев от парламентарната естрада, който бе поканен пред депутатите през днешния ден.

 

Той взе думата при започване на пленарното съвещание, на което се разисква отпадането на възбраната за вноса на украинска хранителна продукция.

 

Вътев призна, че в срещи с " фронтовите страни " на няколко пъти е защитавал удължаването на възбраната, само че на последното съвещание на Министерския съвет са изнесени макроикономически данни в поддръжка на противоположната позиция.

 

" Завишаваме контрола на безусловно всички украински артикули и най-много на зърнени култури като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и на тежки метали плюс останалите, които си вървят до момента от позиция на пестициди, хербициди и така нататък ", съобщи министърът.


" Темата с вноса на храни от Украйна към този момент се дискутира много време, освен у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в Европейски Съюз. Притесненията от страна на земеделските производители са огромни, тъй като Украйна е извънредно мощна земеделска страна, с големи размери, само че основателното терзание е, че Украйна не извършва тежките условия, които са наложени от Европейски Съюз в производството на земеделска продукция.Предвид това, че страната е във война, България поставя всички старания в поддръжка на Украйна. Осигурени са коридорите на солидарността. Премиерът организира диалог с гръцкия министър председател, обезпечени са коридорите до Кавала и Солун “, изтъкна земеделският министър Кирил Вътев.

„ Въпросът е какво се случва след 15-ти септември. Притеснението на петорката създаде желанието да се желае продължение на тази възбрана, и аз я подкрепях в четири срещи. Но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически индикатори, които демонстрират, че не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на тази възбрана, тъй като има опция да се набележат ограничения за поддръжка на производителите ни там, където зародят проблеми. До момента има импорт от Украйна; има импорт на изсъхнало мляко, което фактически прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има импорт и на слънчоглед, влизащ през Румъния като румънски “, добави той.

„ Затова одобрих причините на Министерски съвет и подхващаме следните ограничения: завишаваме контролът на безусловно всички украински артикули, като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и на тежки метали. Ще проведем среща със зърнопроизводителите, чакаме да ни показват техните терзания и въпроси, с цел да получат безусловно правилни отговори и да набележим стратегия за деяние.Това е статусът на решението все още. Като върховен управителен орган в страната, чакаме решението на Народно събрание. Решението на Министерски съвет е ясно, известно и е импортирано към този момент при вас “, приключи министърът.

 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов упрекна министър Вътев, че извършва разпореждания на посолствоТО, че е с наведена глава и приведен взор поради позицията му по отношение на проблема със възбраната за импорт на зърно от Украйна.

 

" Словакия, Унгария и Полша нямат желание за подвигат възбраната. В Украйна е позволено да се употребява ГМО, каква е гаранцията, че в един миг пазарът ни няма да се наводни с ГМО първични материали? Вчера, господин министър, ви хвалеха, че защитавате позицията на българските зърнопроизводители, а след това се появи този разбор ",обърна се Костадинов към Вътев. 

 

" Всичко това демонстрира ясно и изрично, че вие господин министър, не сте зависещ на българския народ, а на непознато посолство или другата възможност е двама или трима бизнесмени,които желаят да захранят предприятията си с на ниска цена слънчоглед да им помагате сега ", сподели още водачът на " Възраждане ".

 

Кирил Вътев обаче не му остана задължен и излезе на парламентарната трибуна.

 

" Уважаеми господин Костадинов, в никакъв случай не съм бил с наведена глава, нито с приведен взор. Второ, в моя чест е свирил българския химн, а във ваша не знам дали е свирил ", сподели Вътев.

 

" Ако ми губите повече времето с сходни реплики, апелирам да ме освободите, тъй като имаме доста работа, и да чувам такива глупости, някак си не е съществено ", добави министърът.

 

Неговите думи бяха посрещнати с иронични усмивки и реплики от Костадинов и другите депутати от „ Възраждане “

 

" Нещо друго да ви запитвам. Не сте ме назначили вие, с цел да ми желаете оставката ", добави Кирил Вътев.

 

Впоследствие Цончо Ганчев сподели на Вътев, че не се намира във компанията си за шпек, а е назначен чиновник от народа, който не може да дефинира тона в Народното събрание и е задължен да дава отговор на въпросите на депутатите, до момента в който би трябвало, поради тези 350 хиляди гласоподаватели на „ Възраждане “.

 

" Не забравяйте, че не сте си във компанията за шпек. Ще седите тук и ще отговаряте на всички въпроси! Вие си позволявате, когато министър-председателят ви е същият наглец, вие си го позволявате, в Народното събрание сте “, сподели Цончо Ганев.

И на него, както и на Костадин Костадинов, беше наложено наказване " забележка “. 

 

Настимир Ананиев и Явор Божанков осъдиха държанието на Цончев и завиха, че той не може да приказва по този метод на министър.

 

Кирил Петков също излезе на трибуната в отбрана на Кирил Вътев.

" Сигурен съм, че този министър ще отбрани земеделските производители, той в действителност милее за земеделските производители. Аз персонално желая цената на месото да е малко по-ниска, аз персонално желая цената на олиото да е малко по-ниска “, съобщи Петков.

 

" Изумително е, че човек със 100 думи в речника може да изговори толкоз доста нелепости ", съобщи на собствен ред самостоятелният народен представител Радостин Василев, разяснявайки думите на Пеков.

 

" Петков трябваше да изясни за какво неговия министър прави цените в пътното строителство по две, до момента в който преди година говореше за корупция в Министерство на регионалното развитие ", сподели още Василев. 

 

" В асансьора ви споделих, че вие ще сте първия, който ще си тръгнете. Аз ви познавам от спорта. Вие защитавахте вярната позиция. За тях е ясно - те извършват поръчките на посолствата. Истината е, че някой заповяда, те ви заповядат на вас, а вие се пробвате да се оправдаете. Истината е, че в случай че бях аз, щях да си подам оставката ", обърна се Василиев към министър Вътев.

 

Георги Свиленски се възмути от думите на Вътев и го попита  кой го е назначил Наред с това той изрази острото синесъгласие, че той е бил втори министър от кабинета, който споделя, че Народното събрание му губи времето.

 

Деян Николов от „ Възраждане “ съобщи: „ Това, което сте напът да извършите, може да го напишем като образец за национално изменничество. От оня ден държавното управление се пробва да изсмучат данни от пръстите си, с цел да защитят предлагането си. “

„ Никой не е по-голям от хляба. Нека не трансформираме тематиката за хляба в популизъм и тенденциозни политически изявления. От Украйна и сега влиза всичко - и пчелен мен, и изсъхнало мляко, и слънчоглед. Причината да завишим контрола са изявления в медиите “, разяснява министър Вътев.

 

Кирил Петков и Явор Божанков излязоха на трибуната в отбрана на мнистър Вътев.

 


На второ четене депутатите ще прегледат законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на заетостта, а също и промени в Закона за достъп до социална информация.

Ще се прегледат на първо четене планувани законопроекти за промени и допълнения на Закона за пътищата, Закона за поощряване на вложенията, Закона за българското поданство, Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

Ще бъдат гласувани на първо четене и промени в Закона за ръководство на агрохранителната верига, Закона за авторското право и сродните му права и в Закона за предучилищното и учебното обучение, както и Законопроект за българския език.

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР