Скандал в музикалния бизнес коства на най-голямата стрийминг платформа Spotify

...
Скандал в музикалния бизнес коства на най-голямата стрийминг платформа Spotify
Коментари Харесай

Скандал за милиони: Как Spotify загуби над 2 млрд. долара заради Джо Роугън и COVID-19


Скандал в музикалния бизнес коства на най-голямата стрийминг платформа Spotify загуба от над 2 милиарда $ пазарна оценка поради един единствен актьор.

През миналата седмица именитият музикант Нийл Йънг разгласи, че има намерение да изтегли музиката си от стрийминг платформата в символ на митинг против известното подкаст предаване на Джо Роугън. Причината – Роугън постоянно популяризира спорна и от време на време подправена информация за COVID-19 и имунизациите против ковид.

„ Spotify може да има или Йънг, или Роугън. Но не и двамата “, разгласи известният музикант и от компанията се съобразиха с настояването му да смъкват музиката.

Снимка: Getty Images


С изтеглянето ѝ от платформата, Spotify изгубиха почти към 2,1 млрд $ от пазарната си оценка, като акциите им се сринаха с 6%.

След митинга на Нийл Йънг последва поддръжка и от известната певица Джони Мичъл, която също изиска музиката ѝ да бъде свалена от платформата поради дезинформацията на Джо Роугън. Последваха и клюки, че огромни имена като групата Foo Fighters, да вземем за пример, обмислят да сторят същото.

Снимка: Getty Images


Призиви за ограничение на коронавирусната дезинформация се появиха и от херцога и херцогинята на Съсекс Хари и Меган Маркъл.

„ На базата на мненията от последните няколко седмици за мен стана ясно, че би трябвало да вършим повече, с цел да осигурим баланс в платформата си. Медицинското съсловие ни оказва помощ в тези невиждани времена “, разгласи шефът на стрийминг компанията Даниел Ек.

От компанията оповестиха също, че към този момент ще включват предизвестие към всички излъчвания, които съдържат в себе си информация за ковид и имунизациите.

Снимка: Getty Images


Кой е Джо Роугън и за какво се трансформира в „ ябълката на раздора “

Джо Роугън е най-популярният подкастър сега. Той стартира кариерата си като кечист, по-късно става коментатор, артист и ефирен водещ. Повечето го познават от предаването „ Страх “, в което предизвикваше елементарни хора да правят същински страшни и рискови задания.

Роугън е и най-слушаният подкастър в историята на Spotify. Първоначално той стартира своето предаване в YouTube, като от Spotify заплащат на Роугън 100 милиона $ за правото да излъчват предаването му.

Водещият провокира този невъобразим музикален протест най-много поради персоналните си убеждения за COVID-19, които навлизат по-скоро в тайните теории. Той кани и посетители, които поддържат тези теории, като кардиологът доктор Питър МакКулог, говорещ намерено против имунизациите за ковид, както и вирусологът и имунлог доктор Робърт Малоун, който пък популяризира тайни теории.

След големите загуби за Spotify и обещанието на платформата, че ще стартира да предизвестява за информация, обвързвана с пандемията, Джо Роугън също се извини на компанията. В 10-минутно видео в „ Инстаграм “ той дава обещание да се постарае да включва „ повече хора с разнообразни отзиви “ в предаването си, което се радва приблизително на 11 млн. слушатели на епизод.

Въпреки всичко Роугън твърдо отхвърля, че се е опитвал да популяризира подправени изказвания за ковид. „ В този подкаст не се пробвам да реализира нищо, с изключение на да си приказвам с хората. В същото време признавам, че несъмнено бъркам от време на време, да “, споделя Роугън.

„ Обещавам, че ще опитам да уравновесявам тези противоречащи си гледни точки с мненията и на други хора, с цел да намерим по-добър баланс “, добавя Роугън.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР