Скандал в БНТ – пуска нов сезон на Под прикритие“,

...
Скандал в БНТ – пуска нов сезон на Под прикритие“,
Коментари Харесай

Скандал в БНТ, ще излети ли този път Кошлуков!: Пуска нов сезон на „Под прикритие“, без да има права върху него!

Скандал в Българска национална телевизия – пуска нов сезон на „ Под прикритие “, без да има права върху него! „ Българска национална телевизия няма права за нов сезон на „ Под прикритие “, оповестиха основателите на сериала. Георги Иванов и Теодора Маркова са отстъпили на Българска национална телевизия права само за готовия артикул, само че не и за продължението му, оповестява „ Площад Славейков “.

Българска национална телевизия не има правата върху героите, историята и сюжета на „ Под прикритие “, настояват Теодора Маркова и Георги Иванов, създатели на по този начин наречената „ библия на сериала “, която дефинира сюжета и героите.

Двамата са сценаристи и основатели на първите сезони. Авторските права, съгласно Теодора Маркова, се отстъпват за период от 10 години от началото на сериала, а по-късно е подписан контракт единствено за правата на готовия сниман артикул за спомагателен период от 10 години.

Новината за идните нови епизоди със същите герои идва 13 години след излъчването на първия сезон през 2011 година

„ Не, не пишем ние „ Под прикритие “, никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем – написа Георги Иванов във Facebook. – Така, както са създали и множеството от главните артисти, за което – отлично. Използването на марката „ Под прикритие “ е обезверен опит за пиар. Да не приказваме, че Българска национална телевизия нямат правата върху историята и героите. „ Под прикритие “ беше сполучлив и завърши като сполучлив план. Въпрос на хигиена е по този начин и да си остане. “

По време на конференцията за новия сезон на „ Под прикритие “ през днешния ден като ангажирани в новия сезон не бяха оповестени нито Захари Бахаров, нито Владимир Пенев.

Думите на Георги Иванов удостовери и Теодора Маркова, другият създател на базовия сюжет на „ Под прикритие “:

„ А Българска национална телевизия дали знае, че няма права върху историята и героите на „ Под прикритие “? Или тези неща към този момент са без значение, както доста други. Респект към всички артисти, които са отказали да се включат в това подозрително начинание “, написа тя във Facebook.

По контракт и съгласно Закона за авторското право и сродните му права, правата, отстъпени на Българска национална телевизия върху „ Под прикритие “, са изтекли през 2021 година година, добавя Маркова.

„ По контракт и съгласно ЗАПСП правата, отстъпени на Българска национална телевизия върху „ Под прикритие “, изтекоха преди 3 години (10 години след датата на първото излъчване). С други думи те се връщат назад при създателите, основали историята, героите и сюжета. С ново съглашение отстъпихме за период от още 10 години правата САМО И ЕДИНСТВЕНО за готовото аудиовизуално произведение. Нито Българска национална телевизия, нито някой различен продуцент разполага с правата върху героите и историята, основани тогава. Просто е “, написа сценаристката във Facebook.

Шестият сезон ще опише история в съвремието, само че възнамерява да употребява добре познати персонажи като Джаро и Куката.

Героите надлежно на Михаил Билалов и Мариан Вълев ще се появят в ретроспективна сюжетна линия. Ангажирана е и забележителна част от истинския екип на сериала, включително единият от продуцентите Димитър Митовски, режисьорът Виктор Божинов и други.

Това не е първият път, в който избухва скандал измежду екипа на „ Под прикритие “.

Ивайло Захариев, изиграл служителя на реда под прикритие Мартин, упрекна Българска национална телевизия, че му дължи неизплатени възнаграждения, като се стигна и до правосъден иск за съвсем 69 хиляди лв.. Съдът обаче постанови, че малкия екран дължи на артиста към 2500 лв. отчисления.

Освен милионите фенове, които събра у нас, „ Под прикритие “ е излъчен на повече от 180 територии по света.

Всички епизоди скоро ще бъдат налични и на платформата НВО, напомня SafeNews.

Според генералният шеф на малкия екран Емил Кошлуков, решението за лъчение на шести сезон на „ Под прикритие “ е взето от управлението на Българска национална телевизия. А оглавяващ управлението е точно той. Което го прави директно виновен за излъчването на сериала, без малкия екран да има право на това.

„ За нас е особена горделивост, че след толкоз години успяхме да продължим и да развием сериала, който – имам вяра – е обичан на нашите фенове и всички чакат с неспокойствие новия сезон. Безспорно това е най-успешният сериал, продължава да се върти с триумф. За първи път към него демонстрираха интерес и международни платформи, тъй че напълно скоро той ще бъде един от първите български сериали, излъчени по НВО. Ръководството на Българска национална телевизия взе решение да продължи с шести сезон точно по тези съображения – имаме вяра, че е сполучлив артикул, който може да бъде развиван и надграждан “, съобщи генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

Това не е и следващият скандал, в който попада генералният шеф на малкия екран, Емил Кошлуков.

 

Както SafeNews писа, Емил Кошлуков смъкна от екран историка Петър Стоянович. Това разгласи самият Стоянович с обява във Facebook профила си, която стартира с: Кошлуков уволни Стоянович.

Стоянович е някогашен министър на културата. Той имаше своя графа в предаването на Георги Любенов по Българска национална телевизия в събота.

През март Съвет за електронни медии наложи санкция на Българска национална телевизия поради думи на професора, изречени в рубриката му “Живите архиви ”. В осъденото предаване Стоянович разказваше с хапливото си възприятие за комизъм за месопроизводството преди 1989 година Според медийните надзорници езикът му е нарушил “добрите нрави ”.

Още тогава Кошлуков разяснява, че ще има преразглеждане на рубриката на Стоянович. “Професорът не внимава доста с езика си заран рано ”, добави шефът на публичната телевизия.

А ето какво написа самият Стоянович във връзка отстраняването си:

 

„ С огромно и откровено огорчение съобщавам обичаната си аудитория от ефира на Българска национална телевизия, че по идеологически аргументи, маскирани като „ отбрана на приличието и положителния звук “, бях свален от екран персонално от генералния шеф. Споделям като историк, че е необичайно в модерното време да ставаме очевидци на практики от минали времена, само че очевидно има хора, които могат единствено друго да вършат с ножа, а не самун да режат. На нацията и нейните ръководещи оставям за размисъл какви хора ги съставляват по високите етажи, примерно на десетия? А на феновете на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален монумент водите й скоро ще отнесат и идващия. Не унивайте и до нови срещи “.

След разгарянето на абсурда със Стоянович имаше отворено писмо с искане на оставката на Кошлуков.

С съображение можем да си зададем въпроса след следващия скандал, този път с най-хитовия български сериал в историята – ще успее ли и в този момент Емил Кошлуков да се избави! Източник – Площад Славейков

Още вести четете в секция България и Живот

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР