Скандал с предложени от Министерството на правосъдието промени в Наказателния

...
Скандал с предложени от Министерството на правосъдието промени в Наказателния
Коментари Харесай

Нови промени: Наказанието за "корупционни престъпления" в държавния сектор да важи и за частния

Скандал с препоръчани от Министерството на правораздаването промени в Наказателния кодекс. Според претекстовете на вносителя – те целят наказването за " корупционни закононарушения " в държавния бранш да важи и за частния. Според бизнеса се основава неприемлива държавна интервенция и е допустима принуда.

Остри са рецензиите освен на бизнеса, само че и на Висшия адвокатски съвет.

Най-общо терзанията са, че с препоръчаните промени голям брой от хора в частния бранш безпричинно се трансформират в " длъжностни лица ", обект на наказателно гонене за всевъзможни случаи.

Например, в случай че една компания забави заплащане по договорка с друга компания, това, споделят критиците, ще се счита за закононарушение, а шефът може да лежи в пандиза.

Иван Желязков ръководи компания, която се занимава с ремонт на уреди за енергийните обекти у нас и в чужбина. Всяко несъблюдение на служебните му отговорности, в това число и на договорни задължения, които предизвикват нездравословни последствия за различен, ще се счита за закононарушение, споделят критиците на измененията.

" Автоматично подлежим на наказателно гонене и отговорност, това значи, че доста предприемачи и ръководители, шефове, мениджъри би трябвало да попаднат в пандиза ", сподели Иван Желязков, член на Съвета на шефовете на компанията.

И бизнесът, и адвокатската общественост настояват, че по този начин се криминализират публични връзки, уреждани до момента единствено по гражданско-правен ред. Например – при неизпълнено заплащане по комерсиална договорка, се търси обезщетение пред гражданския съд. При неизплатена заплата също.

" Държавата по един неприемлив метод вкарва наказателната принуда в частно-правните връзки ", съобщи Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата.

--> С измененията за " длъжностни лица " с наказателно гонене ще се считат и хората, упражняващи активност с публично значение, без да се показва кои тъкмо са тези действия. Това, съгласно критиците, ще трансформира лекари, юристи, публицисти в обект на безпричинно гонене. Вносителите на измененията отхвърлят тези съмнения.

„ Страховете, които дали по политически аргументи се всяват в жителите сега не ги намирам за основателни ", разяснява министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Според правосъдния министър препоръчаните измененията са вследствие на рекомендации на Европейска комисия.

Депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти поддържаха измененията на първо четене в комисия и в това време дадоха поръчка, че в рецензиите има съображение и ще редактират текстовете преди окончателното им гласоподаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР