Скандал с политически привкус беляза процедурата оп избор на нов

...
Скандал с политически привкус беляза процедурата оп избор на нов
Коментари Харесай

Политически скандал тресе Фонд Земеделие“

Скандал с политически привкус беляза процедурата оп избор на нов началник на Областната дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ във Велико Търново. Конкурсът е манипулиран по партийна линия, защото при подбора се дава късмет на претенденти, които не покриват минималните критерии за поста.

Един от парадоксите е, че и някогашният шеф на звеното Тодор Тодоров, който също подал документи за работата, има зелена светлина за тест и изявление за длъжността, въпреки преди месец да бе уволнен с претекста, че е в „ справедлива неспособност да извършва служебните си отговорности “, заяви „ Борба “.

Одобрените от конкурсната комисия, които се борят за директорското кресло на локалното разплащателно ведомството, са четирима. Това са общинският консултант във Велико Търново Стефан Антонов от Българска социалистическа партия, чието име най-сериозно се спряга за длъжността, някогашният чиновник на фонда Валентин Михайлов, адв. Петър Зангов – кандидат-кмет на Лясковец през 2015 година, и ексшефът на дирекцията Тодор Тодоров.

Ключово условие за назначение е притежаването на пети, старши сан в държавната администрация.

С такова обаче може да се похвали единствено някогашният началник на звеното. Така в действителност конкурсната комисия нарушава Закона за държавния чиновник, в който категорично е записано, че „ до присъединяване в състезанието не се позволяват лица, които не са показали нужните документи и не дават отговор на минималните и характерни условия, планувани в нормативните актове за заемане на съответната служба “.

„ За мен е ясно, че всичко това се прави безусловно съзнателно, с изключителна безочливост и неуважение на българското законодателство и с една-единствена цел – до състезанието да бъде позволен „ верният “ претендент, на който ще му бъде помогнато да завоюва “, разяснява Тодор Тодоров, който сега апелира в Административния съд отстраняването си от поста.

Той е безапелационен, че допускането му в състезанието потвърждава по неоспорим метод, че е уволнен нелегално.

„ Няма по какъв начин на първи март 2022 година да си в „ справедлива неспособност да изпълняваш служебните си отговорности “, а на първи април 2022 година да отговаряш изцяло на условията за длъжността! Нищо не се е трансформирало в този един месец.

Погнусен съм от дейностите на конкурсната комисия в Държавен фонд „ Земеделие “, за която май върховенството на закона е изпразнено от наличие разбиране. Най-фрапиращото в тази ситуация обаче е, че законодателният орган – Народното събрание, посредством Закона за държавния чиновник е решил, че решенията на конкурсната комисия не подлежат на правосъден надзор.

Това още един път потвърждава по неоспорим метод, че доста от дълго време политическите партии са основали условия да вършат безнаказани политически назначения в държавната администрация и напълно съзнателно да лишат ощетените лица от опцията за правосъдна отбрана и въздаване на правдивост “, твърди Тодоров.

Допълни, че на 18 март т.г. е подал тъжба в Постоянното посланичество на Европейската комисия в България, в Министерския съвет и в Министерство на земеделието във връзка преустановяване на служебното правно отношение, откакто не му била обезпечена нормативно избраната отбрана от уволняване като лице, подало сигнали за нередности и подозрение за машинация по досъдебно произвеждане.

Казва, че откакто изтече едномесечният период за отговор от съответните институции и в случай че жалбата не бъде почетена, ще заведе правосъдни искове против българската страна за нанесени морални вреди в Европейския съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР