Скандал с купуване на гласове носи нови проблеми на японския

...
Скандал с купуване на гласове носи нови проблеми на японския
Коментари Харесай

Скандал с купуване на гласове носи нови проблеми на Шиндзо Абе

Скандал с пазаруване на гласове носи нови проблеми на японския министър председател Шиндзо Абе.
Властите арестуваха някогашния министър на правораздаването - непосредствен съдружник на Абе - и брачната половинка му, която сега е народен представител. Прокуратурата ги упреква в пазаруване на гласове по време на предизборната й акция предходната година, оповестява БГНЕС.
Кацуюки Кавай подаде оставка като министър на правораздаването през октомври след различен скандал, обвързван още веднъж с предизборната акция на брачната половинка му Анри. Според обвиняванията сега, двамата са предложили пари на локални политици, с цел да си обезпечат поддръжка за горната камара на Народното събрание.
Обвинителите настояват, че някогашният министър разпределил общо 24 милиона йени (225 000 долара) на 91 души, с цел да обезпечи мястото на брачната половинка си. В същото време двойката раздала общо 1,7 милиона йени на петима участници в акцията.
57-годишният Кавай и 46-годишната му брачната половинка напуснаха ръководещата Либералдемократическа партия на Абе, само че остават в Народното събрание. Те отхвърлят обвиняванията.
Скандалът е следващият проблем за Абе, чийто рейтинг върви надолу поради дейностите му за справяне с ковид и рецензии, че се меси в определянето на идващия основен прокурор в Япония. 
Въпреки относително ниската смъртност от COVID-19 в Япония - до момента са доказани 935 смъртни случая. Премиерът бе подложен на критика за неуспех на стратегия за разпространение на маски в цялата страна.
Абе опита да промени възрастта за пенсиониране на прокурорите, което правозащитни организации одобриха като опит за задържане на поста на основния прокурор, чийто мандат изтичаше.
Този опит обаче завърши, когато самият основен прокурор беше заставен да подаде оставка. Оказа се, че нарушил карантината поради ковид, играейки маджонг с публицисти. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР