Скандал разтресе парламента след изказването на депутата от БСП Иво

...
Скандал разтресе парламента след изказването на депутата от БСП Иво
Коментари Харесай

Иво Христов се извини, но не напусна парламента

Скандал разтресе Народното събрание след изявлението на депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов, че 80% от българите са дебилни и не могат да се подписват. Думите му са част от коментар, с който пред ротарианци от Раднево пази тезата на Русия за спасяването на българските евреи от алената войска. Днес той се извини, само че отхвърли да подаде оставка.

Денят безусловно стартира със скандал, откакто от ГЕРБ публично желаеха оставката на депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов.

Мотивите им са главно два. Първо, с изявлението си Христов действително се солидаризира с съветската, а не с българската позиция и повтаря казаното от преди няколко дни от говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова че Червената войска е избавила българските евреи. И второ – Христов действително наскърбява 80% от българите, наричайки ги „ дебили”.

И двете станаха причина и за гневни мнения в обществените мрежи.

Христов през днешния ден се извини, само че не подаде оставка. Първоначално той качи видеото във „ Фейсбук” и даже упрекна медиите, че думите му са изкривени. По-късно обаче го смъкна, а до през днешния ден на обед беше претърпял същински катарзис. „ Поднасям своите извинения към всички тези, които са били наранени от едни или други мои непремерени изявления, благодаря”, съобщи телеграфно той пред публицисти.

Управляващите обаче настояха за оставката на Христов. „ ГЕРБ осъжда остро това изявление, тъй като е знак на безродие и пренебрежение към българите. В сходни случаи позицията на партия, която се смята за българска, е единствено една - оставка на Иво Христов и да бъде изключен от парламентарната група”, съобщи Тома Биков.

Вотът, който мъчно ще мине

На този декор започнаха и договарянията за избор на съмнение към кабинета сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Очертаха се 4 вероятни тематики – неуспех в битката с корупцията, националната сигурност, демографската политика и опазването на здравето.

Другата седмица управленията на двете партии ще решат финално кое от тях да изберат. И Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи обаче са безапелационни, че вотът би трябвало да бъде импортиран след окончателното приемане на бюджета, т.е. - малко преди Нова година.

Какви са възможностите им обаче? Към момента силите в Народното събрание са разпределени по този начин: За вота на съмнение ще гласоподават общо 105 депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Против него ще са 122-ма от ГЕРБ и Патриотите.

Все още не е ясна единствено позицията на 11-те представители на партия „ Воля”, само че тяхната позиция няма да бъде от решаващо значение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР