Скандал предшества попълването на парламентарните комисии. Спорът се зароди заради

...
Скандал предшества попълването на парламентарните комисии. Спорът се зароди заради
Коментари Харесай

ПП протестира, че спортната комисия е отишла при ДПС, а не при Радостин Василев

Скандал предшества попълването на парламентарните комисии. Спорът се зароди поради това кой да вземе управлението на спортната комисия. 

Председателят на ПГ на " Продължаваме Промяната " (ПП) Андрей Гюров се оплака от парламентарната естрада, че късно вечерта са били известени, че комисията по младежта и спорта е пренасочена към Движение за права и свободи, а за Политическа партия е отредена тази за правата на индивида. Това не е станало на председателски съвет и със единодушието на " Продължаваме Промяната ", съобщи той. Гюров попита какво стана след закриването на съвещанието през вчерашния ден и кой в последна сметка реди комисиите в това Народно събрание.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отвърна, че Движение за права и свободи е изчакала всички парламентарни групи да си заявят комисиите и са поискали такива, които не са били пожелани от никого. Той акцентира, че първоначално комисията по младежта и спорта е била декларирана единствено от Движение за права и свободи.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев оспори изказванието на Карадайъ и прикани, когато лъжат от трибуната, да ги глобяват. Той означи, че от Политическа партия също са декларирали комисията по бюджет и финанси и районната комисия, като Движение за права и свободи са получили бюджетната комисия.

В отговор Хамид Хамид от Движение за права и свободи прочете от трибуната първата поръчка на Политическа партия за комисиите. Правна, енергийна, районна, обществена, антикорупционна - това са декларирали Политическа партия, уточни той.

" Тъй като тук имаше апел да наказвате лъжците, господин ръководител, а самият призоваващ се оказа първият измамник в това заседание, апелирам да го санкционирате ", изиска Хамид.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че откакто спортната комисия е била отредена на " Продължаваме Промяната ", някой се е обадил на Движение за права и свободи и на ГЕРБ и е помолил спортната комисия да не е на Политическа партия.

" Знаете ли за какво - тъй като някогашният министър на спорта Радостин Василев през вчерашния ден подаде сигнал против служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ ", упрекна той, представен от Българска телеграфна агенция. " Което значи, че вие умирате от боязън какво този ръководител на спортната комисия би разкрил ", разяснява Петков. По думите му, Движение за права и свободи желае да си върне спортната комисия, тъй като не желаят господин Василев да я ръководи.

Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България " незабавно се включи в разногласието, с цел да каже, че е значимо да се разбере от кое място е пристигнало позвъняването. Ако е пристигнало от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм сюрпризиран, разяснява той. Според него не може един длъжностен кабинет да се намесва във образуването на едно определено Народно заседание и в основаването на комисии.

Мустафа Карадайъ разяснява, че някой да си приписва, че е независим герой с корупцията, му подухва мисълта да се обърне към ръководителя на Народно събрание, че е необходим семинар за компетенциите на институциите, в това число на депутатите. По думите му, няма потребност народните представители еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, углавен съд, административен съд.

Делян Добрев от ГЕРБ означи, че към този момент е минал половин час в опит от страна на Политическа партия да блокират днешното съвещание. Той подсети, че в предишното Народно заседание опозицията е имала нула комисии, а в този момент получава толкоз комисии, колкото депутати има.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев разяснява, че са почнали дебата с страсти, с квалификации, с дребна лекция по геометрия за триъгълници и четириъгълници.

" Предлагам ви да престанем с етикетите и да конструираме диалога, сподели той и изиска отмора, с цел да се обясни въпросът с претенциите на Политическа партия към спортната комисия. Почивка не беше дадена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР