Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден

...
Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден
Коментари Харесай

Огромен скандал: Маскират македонското агнешко за българско, твърдят овцевъди

Скандал към вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден се развихря поради опасения на български овцевъди. Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на на ниска цена агнешко месо от Северна Македония и плаши с митинги и блокади. Фермери и търговци оповестиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

По сходен метод български зърнопроизводители нападнаха и вноса на украинско зърно, написа " Сега ".

От Българската организация за сигурност на храните обаче настояват, че вносът е под " изключително засилен " надзор и фалшификации за произхода са невъзможни, като напомнят, че в случай че месото е от животно, отгледано у нас, то е със наследник щемпел, в случай че е с различен генезис, маркирано е с алено мастило.

Според овцевъдната асоциация досега у нас са влезнали над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за кг.

Заради конвенция сред Европейски Съюз и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното произвеждане, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Република Северна Македония не съблюдава европейските регулации за потреблението на фуражи, ваксини и медикаменти при развъждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос, твърди Караколев. Според него неналичието на евроегулации наред с по-ниските разноски за произвеждане в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Месото не влиза непосредствено в България, а през Гърция като реекспорт, защото България няма утвърден от Европейски Съюз пункт за внос на месо от страни отвън Европейския съюз за импорт на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката към този момент е влезнала в страна от Европейски Съюз, на идната граница няма условие за щателни инспекции. " А гърците не се задълбочават в проучвания “, твърди Симеон Караколев.

По данни на овцевъдната асоциация поради на ниска цена импорт от Северна Македония предходната година над 20 000 български агнетата са останали непродадени и в този момент ще се случи същото.

От сектора разясняват, че има и импорт от Румъния, който обаче не ги тормози, тъй като цените са близки до нашите.

Агнешкото месо в магазинната мрежа варира сред 20 и 29 лв. за кг.

Нашите фермери и търговци изясняват пред медиите, че се ползва следната скица - внасят се агнета от западната съседка, колят се в български кланици и месото се пуска в комерсиалната мрежа като българско (то се маркира със наследник щемпел, а вносното - с червен), с цел да се избегнат прецизни инспекции.

В тази връзка БАБХ стартира масирани инспекции на кланици и магазини. Ето какво изясни пред БНР доктор Калина Милушева, началник-отдел " Контрол на храните " при Областната дирекция по сигурност на храните Благоевград:

В област Благоевград няма импорт на македонски агнета за месо, има гръцки в две кланици. Месото се маркира с червен щемпел и в документа, който потегля от кланицата към предприятието или месарския магазин, е отразено, че животното е отгледано в друга страна, не в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР