Скален манастир “Свети Никола - Глигора” се намира на около

...
Скален манастир “Свети Никола - Глигора” се намира на около
Коментари Харесай

Скалният манастир “Свети Никола - Глигора

Скален манастир “Свети Никола - Глигора” се намира на към 5 - 6 км от село Карлуково. Разположен е в естествена скална ниша в отвесните скали на живописното Искърско дефиле в местността Долни Глигóр. Той е най-старият манастир от всички в този регион и се счита, че е зародил към средата на 13 век. В нишата, която обитавал духовник аскет, боляринът Доброслав построил манастир за здравето на децата си.









През вековете манастир “Свети Никола - Глигора” е бил очевидец на голям брой исторически събития. Открити са следи от опожаряване, евентуално при едно от татарските набези през 13 век. В непосредственост са открити надписи, документиращи опитите на рицарите на Владислав Варненчик и Янош Хунияди през 1444 година да отхвърлен османските нашественици от Балканите.

Църквата е била изписана в два живописни пласта. Първият датира от 1360 година, а вторият пласт е от края на 17 век. През 70-те години на 20 век е осъществена реституция. Днес истинските фрески се съхраняват в Националния исторически музей в София и Регионалния исторически музей в Ловеч, а стените са покрити с прясно изрисувани подиуми от житието на свети Никола.







Към еднокорабната черква прилежи двуетажна “сграда”, в която са се намирали жилищната част и стопанското помещение.







Благодарение на доброволци достъпът на туристи и поклонници до обителта става по 149 солидни стъпала с перила.



В подножието на манастира има извор.



Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР