Сивият сектор в българската икономика е около 33,1% от официалния

...
Сивият сектор в българската икономика е около 33,1% от официалния
Коментари Харесай

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

Сивият бранш в българската стопанска система е към 33,1% от формалния БВП (БВП) на страната, като това е най-високото ниво в Европейския съюз. Данните са част от изследване, извършено от Департамента за стопански и научни политики и политики за качество на живот. То е поръчано от Европейския парламент. По данни на българската Асоциация на индустриалния капитал сивата стопанска система у нас е 22%.
Малко след България изследването подрежда Хърватия, чийто сив бранш се прави оценка на 29,7% от Брутният вътрешен продукт на страната, а на трето място се подрежда Румъния със доста по-нисък резултат - 19% от Брутният вътрешен продукт на страната е в сивата стопанска система.
Данните за България демонстрират, че делът на сивата стопанска система у нас е намалял по отношение на 2003 година, когато е доближат върха от 35,9% от Брутният вътрешен продукт, само че но през последните няколко години се усилва по отношение на най-ниската точка на разпространяване на сивия бранш от 2017 година - 29,6%.
Докладът показва, че в случай че водеща причина за сивата стопанска система в страни като Германия, Австрия и Дания може да се търси в директната и непряка данъчна тежест, то в страни като Румъния, Италия и Гърция определящите фактори са високото равнище на независима претовареност, безработицата и отношението към налозите и съответно към Данък добавена стойност.
Анализът стига до извод, че е от първостепенно значение е да се разбере, че основаването на спомагателна стойност за формалната стопанска система може да се реализира на първо място посредством официализиране на сивата стопанска система.
" Борбата със сивата стопанска система е по-ефективна, когато противозаконните действия се реалокират от неофициалния в формалния бранш на стопанската система, а не когато се отстраняват ", показват създателите на проучването.
Според тях неналичието на на доверие в държавните чиновници, неприятното качество на законодателството за бизнеса, данъчната политика, както и държавната поддръжка за бизнесмените, наред с релативно високите обществени вноски, корупцията, политическата неустойчивост, релативно високото данъчно облагане и несигурността във връзка с регулаторните политики - всичко това способства за растежа на сивата стопанска система у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР