Ситуацията в Украйна предизвика една от най-сериозните продоволствени кризи след

...
Ситуацията в Украйна предизвика една от най-сериозните продоволствени кризи след
Коментари Харесай

Кризата с олиото - проблем в световен мащаб. Как се справят страните?

Ситуацията в Украйна провокира една от най-сериозните продоволствени рецесии след Втората международна война, написа в собствен разбор турският вестник Hürriyet, представен от " ИноСми ". Европа към този момент ограничи продажбите на слънчогледово олио, а Индонезия - износа на палмово масло. Какво следва?

Двете съществени аргументи за казуса

Поради рецесията в Украйна, светът е изправен пред една от най-тежките продоволствени рецесии след Втората международна война. От една страна - изменението на климата, въпреки това - затварянията поради епидемията от ковид, които все още се показват и в недостиг на слънчогледово олио и палмово масло.

Преди спора, Украйна и Русия осъществиха към 60% от международния експорт на слънчогледово олио. Фактът, че поради бойните дейности доставки от Украйна не се реализират, също и вероятността в страната тази година да няма посеви, утежняват рецесията още повече.

Ограничения на продажбите

Във Англия към този момент доста хранителни магазини са въвели ограничавания за продажбата на слънчогледово олио на човек.

В Германия в обществените мрежи се появяват голям брой фотоси на празни лавици в хранителни магазини.

В огромни европейски страни като Испания и Италия се оповестява за ограничавания на продажбите на олио и други растителни масла в редица магазини.

Решението на Индонезия

Недостигът на слънчогледово олио води до по-високи цени и на други растителни масла. На фона на митингите поради покачването на цените на палмовото масло в Индонезия, която страна е най-големият производител на палмово масло в света, управлението на страната реши да приключи износа на продукта за неопределен срок.

Индонезия, която обезпечава 60% от международното произвеждане на палмово масло и използва една трета от този размер, изпитва дефицит на растителни масла за храна, защото производителите се насочват към експорт в чужбина заради възходящите цени на международните пазари.

От козметиката до шоколада

Палмовото масло е артикул с доста необятен набор на приложимост - от шоколадови произведения до козметика, от почистващи артикули до биогорива.

Трудностите при производството и доставките на главните растителни масла за храна принуждават производителите да търсят различни " формули " при производството на добре познатите ни храни - от бисквити до майонеза.

Освен това, извънредно високите температури през предишното лято в Канада, стигащи до 50 градуса, се отразиха негативно върху развъждането на рапица, и надлежно на производството на рапично масло. А Канада е първа в света за този артикул.

Недостигът на хранителни масла в световен мащаб покачва цените им, а това оказва напън за повишение на инфлацията като цяло.

Влияят доста фактори

В същото време, светът се пробва да планува по кое време ще завърши продоволствената рецесия, основна част от която е дефицитът на растителни масла. В своите прогнози по отношение на измененията в обстановката с доставките на растителни масла (основно олио), интернационалните специалисти обръщат внимание на интервала след прибиране на реколтата в Северното полукълбо, т.е. края на лятото - началото на есента.

Обаче на прогнозите ще повлияят и доста други фактори, като климатичните условия, какви площи ще засадят фермерите и какви ще бъдат добивите, и несъмнено, въпросът - спорът в Украйна ще завърши ли скоро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР