Ситуацията в сирийските райони по протежение на границата с Турция,

...
Ситуацията в сирийските райони по протежение на границата с Турция,
Коментари Харесай

Гардиън: Турската офанзива срещу кюрдските сили в Сирия слага началото на катастрофа

Ситуацията в сирийските региони по продължение на границата с Турция, където продължава турската атака против кюрдската милиция, и отдръпването оттова на американските войски по решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп са измежду водещите тематики в днешните западни издания.

В публицистична публикация лондонският в. " Гардиън " написа, че американският президент е бил предизвестен за последствията от измяната към кюрдите. Сега може да види какви са, само че това продължава да не го интересува. " Пълна злополука " написа през вчерашния ден някогашният американски делегат в интернационалната коалиция против " Ислямска страна " Брет Макгърк, обобщавайки събитията от последните дни, показва изданието, представено от Българска телеграфна агенция. Решението на Тръмп да изостави американските кюрдски сътрудници в Североизточна Сирия и да предложения там турските сили беше взето толкоз ненадейно, че даже част от неговата администрация остана сюрпризирана. Неумолимите последствия се появиха със същата експедитивност. Но те не бяха изненада.

Първо пристигна филантропичната злополука: счита се, че към 130 000 души към този момент са избягали от турската атака. После пристигнаха изказванията на правозащитни групи, че деветима цивилни, сред които и изявен кюрдски политик, са били екзекутирани от подкрепяни от турците милиции. На трето място пристигнаха най-новите известия, че най-малко 750 души, обвинени за връзки с " Ислямска страна ", са избягали от лагера Айн Аса след турска бомбардировка в съседство.

Процедурите по импийчмънт и изборите през 2020 година подхраниха отколешното предпочитание на президента да изведе американските войски от района. Запитан за евентуалната заплаха от бягството на свързани с ИД пандизчии, той сви плещи: " Те ще избягат в Европа ".

Бившият американски министър на защита Джим Матис предизвестява, че активизирането на ИД е несъмнено. Това е още една причина за напън против Турция да приключи смъртоносната си атака, както и фактът, че кюрдски водачи приказват намерено за договаряне с Русия и режима на Башар Асад. Последиците от съдбоносния диалог на Тръмп с турския президент преди седмица са поразителни. Пълна злополука? Тя едвам стартира, предвижда " Гардиън ".

Британският в. " Таймс " написа по тематиката, че в този момент всеки съдружник на Съединени американски щати се опасява да не бъде предаден като кюрдите. Изменчивата външна политика на Тръмп значи, че европейските страни би трябвало да се приготвят също да бъдат захвърлени. Авторът саркастично написа, че може би кюрдите би трябвало да нарекат пътя към град Ракка (бившата " столица " на халифата) " автомагистрала Тръмп " или да преведат книгата на Тръмп " Изкуството на договорката " на кюрдски.

Подлизурството наподобява прави работа на Полша, която съвсем единствена измежду американските съдружници се радва на благосклонността на Вашингтон. Скоро 5500 американски бойци ще бъдат ситуирани в тази страна, ще има и база, която поляците съобразително нарекоха " Форт Тръмп ".

Ласкателството, а не лоялността е главната валута за приятелите на Америка. Жертви, правени в предишното, не значат нищо, акцентира " Таймс ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР