Ситуацията в Русия, ваксините срещу COVID-19 и климатичната дипломация бяха

...
Ситуацията в Русия, ваксините срещу COVID-19 и климатичната дипломация бяха
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха ситуацията в Русия, ваксините срещу COVID-19 и климата

Ситуацията в Русия, имунизациите против COVID-19 и климатичната дипломация бяха разисквани през днешния ден в Брюксел по време на постоянно съвещание на Съвет „ Външни работи “. В него присъединяване взе и българският първи посланик и вицепремиер Екатерина Захариева.

Всички държави-членки осъдиха дейностите на съветските управляващи, които арестуваха хиляди мирни стачкуващи, подкрепящи опозиционния водач Алексей Навални. Държавите от Европейски Съюз още веднъж приканиха Москва да освободи Навални и останалите арестувани жители.
Снимка: Министерство на външните работи
„ Арестуването на Алексей Навални при идването му в Русия е доказателство за тревожната наклонност на съществено ограничение на гражданското общество и правата на индивида в тази страна “, съобщи в своето изявление вицепремиерът Екатерина Захариева.

Засега външните министри на Съюза взеха решение да не постановат нови наказания против Москва.

По отношението на имунизациите против COVID-19 висшият представител Жозеп Борел и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей приканиха държавите-членки да подкрепят с ваксини страните от Западните Балкани и от Източното партньорство.

Снимка: Министерство на външните работи

Министрите на Европейски Съюз насочиха мощен апел към Европейска комисия да продължи диалозите с производителите на ваксини за незабавно обезпечаване на контрактуваните количества за държавите-членки. България беше първата страна, която заявява подготвеност да подкрепи с ваксини страните от Западните Балкани.

Министрите приветстваха встъпването в служба на президента Джо Байдън и обещаващите първи стъпки за възобновен ангажимент на Съединени американски щати по линия на интернационалното съдействие и битката с световни провокации като климатичните промени, COVID-19 и други Потвърдиха желанието за засилено трансатлантическо съдействие въз основа на Заключенията на Съвета от декември 2020 година

След предлагането на Европейската комисия за Европейската зелена договорка и приемането на Заключенията на Европейския съвет от декември 2020 година, утвърждаващи лидерската роля на Европейски Съюз в битката с климатичните промени, Съвет „ Външни работи “ насочи мощно обръщение към останалите страни да засилят уговорките си за справяне с това световно предизвикателство. Министрите сложиха началото на дълготрайна стратегическа полемика по отношение на въздействието на климатичните промени и енергийния преход върху стабилността и сигурността в световен мащаб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР