Ситуацията в района на Запорожие се нажежава. Бойците укрепват позициите

...
Ситуацията в района на Запорожие се нажежава. Бойците укрепват позициите
Коментари Харесай

За какво се готвят в зоната на украинското контранастъпление

Ситуацията в региона на Запорожие се нажежава. Бойците укрепват позициите си, хората в обитаемоте места се пробват да напущат домовете си по-рядко. Но те не бързат да си тръгнат. За протичащото се на фронта - в репортажа.

Майски " дарове "

Животът в селищата Василиевка, Пологи, Токмак като че ли е спрял.

„ Оттук има пътища към Мелитопол, Бердянск и по-нататък към Мариупол - споделя войник с позивна “Коловрат ”. “По наши данни ВСУ в региона на Орехов имат към 3600 снаряда за ХИМАРС, десетки изтребителя, системи за противовъздушна защита С-300 и повече от 100 хиляди бойци. Изглежда, че са подготвени да хвърлят всичко в офанзива ”, добавя той.

Токмак е удрян съвсем всеки ден. Онзи ден изравниха със земята бензиностанция на входа на града, разрушиха кафене и гумаджийница. Около 10 души починаха.

" В този миг аз и майка ми гледахме телевизия. Чухме детонации, прикрихме се, доколкото можахме. Когато се успокои, военните дотичаха и бързо ни изведоха ”, споделя Сергей, който живее наоколо.

Един снаряд унищожи колата в двора му. Взривната вълна изпочупила прозорци и откъснала керемиди от покрива.

" Тази къща е издигната от дядо ми. Сега е невероятно да живеем в нея. За момента сме се преместилие при другари и пристигам тук, с цел да нахраня кучето и котката. Освен това е рисково да остана ”, въздъхва Сергей.

Свикнахме да живеем в Русия “

Местните управляващи са затворили съвсем всички магазини, пазари, кафенета, фризьорски салони, някои бензиностанции.

" Разбира се, че е доста ужасно. Но аз съм родена тук и съм живяла цялостен живот ", споделя Наталия, чиновник на пекарната. " Ето за какво ние не се евакуираме. Надявам се украинските войски да не се върнат. Някак си към този момент свикнахме да живеем в Русия ”, добавя тя.

Сутрин към момента може да се откри няколко отворени магазина и да се срещнат редки минувачи. Но към три часа Токмак е изцяло празен.

" Чух, че са оборудвали бомбоубежища с места за спане. Ще се спасяваме там ", споделя Анна, майка на две дребни деца.

Наталия Николаевна също не желае да си тръгне - до момента в който покрай къщата не избухва снаряд.

„ Един от тези дни ще амбалирам нещата си и ще отида при сина си в Мелитопол “, признава тя. И прибавя: " Въпреки че всичките ми другари и съседи са към момента тук. "

Според военните в града непрекъснато работи Противовъздушна отбрана. Но прехващането на всяка ракета е доста мъчно.

На два часа път с кола от Токмак е Пологи. Позициите на ВСУ са на 17 километра. И има доста огромна група.

Особено мощен е обстрелът на 8 май. „ Тъкмо се бях върнал и влязох в двора “, спомня си локалният Валентин, „ Жената беше у дома. Как удари тогава! Все още звъни в ушите ми. Снарядът проби покрива на верандата и затъна на два метра надълбоко в земята. По знамение не се взриви. Сега чакаме сапьорите да го извадят ”, добавя той.

Не всеки има подобен шанс. Ден по-късно жена умира в село Плодородное - дохвърчат ракети ХИМАРС. Друго момиче е тежко ранено.

" Там нямаше цивилни. Удрят цивилни обекти. Включително и два хранителни магазина бяха уцелени ”, възмущават се чиновници на Следствения комитет, които са работили на мястото на случая.

Според общото мнение задачата на ВСУ е да сее суматоха измежду популацията. Но управляващите се пробват да отстранен последствията от изключителното състояние допустимо най-бързо.

" Той дохвърчат снаряди съвсем всеки ден. Въпреки това това и ние, и чиновниците комуналните услуги работим както нормално. Поставяме счупено стъкло, сменяме керемиди на покрива. Предоставят краткотрайни жилища, дават на хората движимости и артикули ”, споделя кметът на Пологи Роман Сушков.

През май в медиите беше обявено, че всички заплащания на общински чиновници в зоните на първа линия са замразени. Администрацията разяснява: в действителност е имало „ нищожно закъснение “, обвързвано с механически повреди. Вече е поправено.

„ Парите дойдоха в точния момент в пощите, тъй като банкоматите не работят. Но хората си получиха всичко ”, добавя Сушков.

Предпазни ограничения

Наскоро изпълняващият длъжността губернатор на Запорожка област Евгений Балицки разгласи частична евакуация от 18 обитаеми места. От сутринта до следобяд колата на Министерството на изключителните обстановки обикаля градовете. Предлагат на хората да изоставен домовете си за известно време.

Хората се извозват с рейсове до Бердянск, където се настаняват в хотели и санаториуми. Изпратени са няколко десетки коли за спешна помощ и реанимационни коли за тежко заболели пациенти. Според управляващите няколко хиляди души са били евакуирани.

Бяха непокътнати места за бежанци в центровете за краткотрайно настаняване в Приморск, Мелитопол, Крим и Ростов на Дон.

„ На първо място, ние спасяваме деца, пенсионери и дами ”, изяснява Сергей Толмачев, първи заместник-и.д. губернатор на района “Хората не са склонни да напущат. Някои не желаят да изоставен по финансови аргументи, а други просто не имат вяра в триумф на украинското контранастъпление ”, добавя той.

Колкото и ужасно да звучи, въздиша чиновникът, локалните са привикнали с ежедневните обстрели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР