Ситуацията в отношенията между САЩ и Китай относно Тайван продължава

...
Ситуацията в отношенията между САЩ и Китай относно Тайван продължава
Коментари Харесай

Назряващата криза около Тайван - ходене по ръба

Ситуацията в връзките сред Съединени американски щати и Китай по отношение на Тайван продължава да се утежнява от ден дневно. Съединените щати са подготвени да дават на Тайван всичко належащо за отбрана при положение на едностранни дейности от страна на Пекин, сподели неотдавна държавният секретар Блинкен на чуване в комисията по външни работи на Сената на Съединени американски щати.

Това е макар многократните опити и настоявания на Пекин към Вашингтон да спре да предизвиква сепаратистки желания на Тайпе. На фона на тези нападателни дейности на Вашингтон, ескалацията на рецесията към Тайван, която може да докара до открит конфликт, става доста евентуална.

Така да вземем за пример на 26 април ракетен унищожител на Военноморски сили на Съединени американски щати още веднъж мина през Тайванския пролив. В тази връзка съветският дипломат в Китай А. Денисов сподели: „ Това е проява на планове, това са някакви отрицателни сигнали, изпратени към Китай. Това до известна степен е вървене по ръба.”

Спомняме си, че по-рано представител на китайското външно министерство изиска Съединените щати да спрат всички публични контакти с Тайван, отбелязвайки, че дейностите на Съединени американски щати опонират на правилото на „ един Китай “, както и на правилата на трите китайско-американски Съвместни официални съобщения.

Официален Пекин стачкува по отношение на визитата на американски конгресмени на острова и насочи нота до Съединени американски щати по отношение на утвърждението на оръжейни доставки от Съединени американски щати за Тайван в размер на 95 милиона $ и оказването на помощ за обслужване на зенитно-ракетните системи Patriot.

През март президентът на Съединени американски щати Байдън сподели по телефона на китайския водач Си Дзинпин, че Вашингтон към момента е срещу смяната на статута на Тайван. В отговор ръководителят на КНР уточни пред американския държавен глава задънената улица в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Ситуацията припомня ескалацията на обстановката към Украйна, която в последна сметка принуди Москва да стартира военна интервенция. На Запад мнозина не повярваха изцяло в това и продължиха да ескалират обстановката, макар многократните предизвестия.

В резултат на това отводът на Съединени американски щати и НАТО да не минават алените линии докара до натурален резултат. Дори и в този момент специалисти и политици настояват, че Китай няма да стартира военна интервенция в Тайван до 20-ия конгрес на КПК, че китайската войска не е подготвена и така нататък Но съдбоносните събития и непредвидими произшествия от време на време се случват тъкмо тогава, когато не ги очаквате.

Междувременно министерството на защитата на Тайван учи тактиката на настоящите военни интервенции в Украйна и чака да употребява опита, насъбран при провеждането на военни учения на тайванските въоръжени сили, за противопоставяне на китайските въоръжени сили, написа вестник Taipei Times. За да позволи този проблем, Тайван сътвори специфична работна група, която обменя информация, оценки и разбори за обстановката в Украйна с „ сътрудници от Съединени американски щати “.

От своя страна китайските военни също деликатно учат опита от съветската специфична военна интервенция в Украйна, като считат, че скоро може да им бъде потребен. А Financial Times оповестява, че китайските регулатори са провели незабавна среща с китайски и задгранични банки, с цел да обсъдят методите за отбрана на задграничните активи на страната от вероятни наказания на Съединени американски щати.

Били са разисквани цялостен набор от наказания, наложени от Вашингтон и неговите съдружници против Русия. Според източници на вестника, Пекин е угрижен от способността на Съединени американски щати и техните съдружници да замразят доларовите активи на Банката на Русия без никакви законови процедури.

В тази връзка китайските управляващи се притесняват от въвеждането на сходни ограничения против КНР „ при положение на районен боен спор или друга рецесия “ (ясно е, че става дума за Тайван). Вестникът по-рано заяви за договарянията сред Съединени американски щати и Англия по отношение на „ китайската опасност “ за Тайван:

В същото време бих желал да отбележа още един път: китайските управляващи неведнъж заявяваха, че рецесиите към Украйна и към Тайван са разнообразни, призовавайки да не се вършат паралели. Но не може да не изненадва какъв брой е сходна самата модалност на ескалация на обстановката, подбудена от подправената религия, че Съединените щати имат право да пресичат „ алените линии “ на другите.

Един в действителност нов международен ред, както се предвижда от голям брой политолози, евентуално ще се роди в поредност от катаклизми и районни спорове.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР