Ситуацията в Казахстан не е проста. Благодарение на бързите действия

...
Ситуацията в Казахстан не е проста. Благодарение на бързите действия
Коментари Харесай

Българин в Казахстан: Всичко, което виждате от кадрите, е действителност

" Ситуацията в Казахстан не е елементарна. Благодарение на бързите дейности на локалното държавното управление и президента нещата в този момент са надалеч по-спокойни, в сравнение с бяха преди няколко дни. " Това сподели пред NOVA шефът на самолетна компания в Казахстан Пламен Атанасов, който живее в столицата град Нур Султан.

По думите му управлението на страната прави опити да възвърне всичко разрушено.

" Всичко това, което виждате от фрагментите е фактически. Навсякъде в страната има нарушена система и логистика на доставките ", сподели Атанасов.

" Казахстан се считаше за остров на спокойствието, тук покритието на картовите разплащания беше на високо равнище. А когато се случи случи нападението на 5-6 януари, бяха разрушени банки и банкомати. Сега и с карта не можеш да платиш. А стоката от магазините е изнесена. Потресаващо е! ", разказва обстановката в Казахстан сънародникът ни.

В страната от 6 януари е въведен и комендантски режим, част от който е частичното потребление на интернет.

" Един елементарен за цените на горивата се трансформира във вътрешна война! "

В страната е в действие изключително състояние до 19 януари. Миналата седмица централноазиатската страна претърпя най-сериозната си рецесия след разпадането на Съветския съюз. Правителствени здания бяха щурмувани или запалени в няколко града, откакто в началото мирните протестни прояви по отношение на увеличението на цените на горивата прераснаха в конфликти сред стачкуващи и силите на реда.

Казахстанските управляващи обявиха, че за насилието са виновни екстремистки и терористични детайли, част от които са чужденци.

Казахстанският съвет за национална сигурност съобщи през днешния ден, че обстановката в някогашната руска република е нормализирана и че терористичните огнища са били обезвредени.

Близо 9000 са към този момент арестувани, репресиите не престават

Казахстанските сили за сигурност до момента са задържали 7939 души по отношение на безредиците предходната седмица, съобщи Ройтерс, като се базира на казахстанското вътрешно министерство.

Над 160 души починаха при протестите в Казахстан откакто управляващите в страната дадоха отговор с репресии, написа френският в. " Фигаро ". Само в икономическата столица на страната Алмати бяха убити 103 души, от минимум 164 общо в страната, съгласно данни, оповестени през вчерашния ден за малко в " Телеграм " акаунта на държавното управление.

Президентът Касим-Жомарт Тукаев разгласи общонационален печал за през днешния ден.

Москва към този момент разположи свои военни в централноазиатската страна, в границите на контингент на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС). Съединени американски щати към този момент предизвестиха Казахстан, че ще бъде " доста мъчно " да реализира евакуиране на съветските военни, обвиняване, което Русия дефинира като " жестоко ".

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков към този момент изключи разискване на въпроса за Казахстан на идните през днешния ден договаряния със Съединени американски щати в Женева. " Този въпрос не ги визира въобще ", съобщи той.

Казахстанските управляващи още не са дали доказателства за изказванието си за присъединяване на терористи или на задгранични сили в размириците в страната, написа английският в. " Гардиън ", съгласно който известията, че част от насилието може да се дължи на конфликти вътре в казахстанския хайлайф, са " по-достоверно изглеждащи ".

Някои източници показаха, че наскоро имаше спорове сред казахстанския президент Касъм Жомарт-Токаев и фигури, близки до предшественика му Нурсултан Назарбаев. Последният носи почетната купа на водач на страната и столицата Нурсултан беше преименувана на негово име през 2019 година.

Токаев би трябвало да покаже кой командва, поради изказванията, че Назарбаев продължава да командва зад кулисите, счита някогашният казахстански министър председател Акежан Кажегелдин, представен от английското издание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР