Ситуацията в Близкия изток и усложненията в региона във връзка

...
Ситуацията в Близкия изток и усложненията в региона във връзка
Коментари Харесай

Папа Франциск и Ердоган обсъдиха Близкия изток, Йерусалим и мигрантите

Ситуацията в Близкия изток и затрудненията в района във връзка със статута на Йерусалим, а също по този начин миграционния проблем бяха разисквани от папа Франциск и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Разговорът сред двамата е траял към 50 минути в „ доброжелателна атмосфера “, оповестяват от пресслужбата на Светия трон.

„ По време на беседата, минала в сърдечна конюнктура, са били наранени двустранните връзки сред Светия трон и Турция, разисквана е обстановката в Турция и ситуацията на католическата общественост там, приемането на многочислените мигранти и обвързваните с това задания. Особено внимание е отделено на обстановката в Близкия изток на фона на статута на Йерусалим. Подчертано е, че мирът и стабилността в района би трябвало да се осъществят благодарение на разговор и договаряния, като се почитат човешките права и интернационалните закони “, се споделя в официалното съобщение, публикувано от пресслужбата.

Битката за Йерусалим

Статутът на Йерусалим е един от основните проблеми в палестинско-израелския спор. Израел причисли източната част на града по време на войната от 1967 година и през 1980 година го разгласи за своя „ единна и неделима “ столица. Палестинците афишират, че ще създадат Източен Йерусалим столица на своята страна.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел и стартира подготовка за преместването на американското посолство от Тел Авив. Това решение провокира стихия от митинги в арабския и мюсюлмански свят, в това число в Турция. Папа Франциск неведнъж се е обявявал за запазването на Йерусалим като град на трите религии. Ватикана поддържа решение на спора въз основата на „ две страни “ и публично признава Палестина.

Визита на фона на митинги

Визитата на Ердоган е историческа, това е първото посещаване на турски държавен глава във Витакана за последните 59 години. Сегашният папа посети Турция през ноември 2014 година по покана на турското държавно управление.

Посещението на Ердоган в Рим минава при нараснали ограничения за сигурност и на фона на публични и политически митинги. Цялата територия към Ватикана и площад Свети Петър е отцепена от основание за сигурност. Въпреки това, съперниците на политиката на Анкара, на първо място кюрди, се събраха близо до замъка „ Сант Анджело “. Те носеха плакати, осъждащи политиката на Ердоган. Протестиращите назовават турския водач „ палач “. Няколко протестиращи са арестувани при опит да пробият полицейските кордони наоколо до Ватикана.

Посещението на турския президент, в хода на което той се срещна с папа Франциск и ще беседва с италианския министър председател Паоло Джентилони и президента Серджо Матарела, е придружено с митинги от страна на редица политици.

Представителите на партията „ Свободни и равни “, отпред с ръководителя на Сената Пиетро Грасо, и Съюзът на публицистите осъдиха Ердоган за отхвърли му да даде конференция. Според тях турският президент е взел това решение, с цел да не дава отговор на неуместните въпроси за нарушаването на човешките права в неговата татковина. /ТАСС и БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР