Ситуацията става все по-тежка за Валерий Гергиев. Позициите извън Русия

...
Ситуацията става все по-тежка за Валерий Гергиев. Позициите извън Русия
Коментари Харесай

Най-великият жив диригент Валерий Гергиев вече е нежелан и в Парижката филхармония

Ситуацията става все по-тежка за Валерий Гергиев. Позициите отвън Русия на близкия до Владимир Путин диригент понижават една по една. Приканен от Миланската " Ла Скала " да разяснява нахлуването в Украйна на съветския режим, за момента шефът на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург пази безмълвие. И търпи следствията от това: в неделя австрийският му артистичен сътрудник Маркус Фелснер го изостави.

„ Днес осведомих маестро Валерий Гергиев, че той към този момент не е клиент на Felsner Artists “, разгласи сътрудникът му Маркус Фелснер във Facebook. " В светлината на незаконната война, водена от съветския режим против демократичната и самостоятелна нация Украйна и против европейското отворено общество като цяло, за нас стана невероятно и явно нежелателно да пазиме ползите на маестро Гергиев ".

Въпреки че не се колебае да опише съветският диригент, който представлявя от декември 2020 година, като „ най-великият жив диригент и извънреден човек “, Фелснер излага несъгласието си с политическите задължения на Гергиев. „ Всяко изкуство е политика, само че не всички актьори са политици. Въпреки това, артистите също схващат ясната разлика сред патриотизма и дейната политическа поддръжка за настоящето държавно управление на своята нация ".

Маркус Фелснер прибавя, че това решение е мъчно: „ Лично аз съм с разрушено сърце, това е най-тъжният ден в професионалния ми живот “.

Музикален шеф на Мариинския спектакъл и основен диригент на Мюнхенската филхармония, интернационалната кариера на Валерий Гергиев понижава с всеки минал ден с войната в Украйна. Близък до съветския президент от няколко години, той показа през 2018 година пред Агенция Франс Прес, че се е срещал с Владимир Путин " 5-6 пъти годишно ". Гергиев постоянно е показвал своята поддръжка и преданост към президента, като да вземем за пример през 2014 година по време на анексирането на Крим от Русия, което му завоюва доста рецензии, напомня " Фигаро ".

Миналия четвъртък шефът на " Ла Скала " Доминик Майер и кметът на Милано желаеха от Валерий Гергиев обществено да се застъпи за " спокойно решение " след нахлуването в Украйна на руснаците, с риск да бъде глобен и сменен за постановката " Дама Пика ". „ Може да намерим различен маестро “, декларирал Джузепе Сала, ръководител на борда на шефовете на " Ла Скала " по време на обществен спор в Милано.

" Карнеги Хол " и Виенската филхармония също оповестиха, че диригентът не може да дирижира осъществявания, планувани в Ню Йорк през предишния уикенд. Той беше сменен небрежно от Яник Незе-Сеген, музикален шеф на " Метрополитън Опера " в Ню Йорк.

„ Тази смяна се дължи на последните събития по света “, сподели говорителка на " Карнеги Хол " пред Агенция Франс Прес.

Валерий Гергиев беше отхвърлен и от зрелище в Hayes Hall в Неапол, Флорида, а Ротердамският филхармоничен оркестър съобщи, че желае да анулира планувания фестивал, в случай че не спре да поддържа Путин.

В понеделник следобяд Парижката филхармония също разгласи, че идните дати на маестрото са анулирани. Валерий Гергиев трябваше да дирижира симфонии на Чайковски с Оркестъра на Париж и този на Мариинския спектакъл през април и да се върне още веднъж с Мюнхенската филхармония през май.

Маестрото не е единственият пострадал, защото пианистът Денис Мацуев, който в предишното беше склонен с политиката на Владимир Путин, също отсъстваше в петък по време на Втория концерт за пиано на Рахманинов, написа още " Фигаро ".

Гергиев е приет по целия свят. Музикалната му кариера е повече от впечатляваща. От 1995 до 2008 година заема поста на основен поканен диригент на Ротердамска филхармония (основана от Дьорд Золти). От 2007 до 2015 година е основен диригент на Лондонски симфоничен оркестър. В Мариинския спектакъл, който Гергиев трансформира в международен фактор той заема поста си към този момент повече от четвърт век.

Гастролите на Гергиев се разпродават за броени минути, а стратегиите, които той извършва са повече от респектиращи - прословутата дребна съчка в дясната му ръка, която е негова запазена марка, управлява не просто свирене на няколко банални мейнстрийм типичен творби.

Гергиев не се колебае да свири извънредно комплицирани партитури, рядко изпълнявани. Например преди 5 години, непосредствено в ефира на телевизия Mezzo той извърши възобновения по чернови и скици, открити у роднини, ранен опус на Игор Стравински, написан в памет на неговия преподавател Римски-Корсаков. Произведение, което е изпълнявано единствено един път - при започване на 20 век, във връзка кончината на великия съветски композитор.

Той е " майсторът на тишината ". Такова пианисимо не можете да чуете в никой различен оркестър в света. Слушайки неговото " Пролетно свещенодействие " - една от най-сложните партитури на 20 век - и като механически и като художествени провокации - постоянно не можех да допускам, че това може да се случи онлайн.

Впрочем даже хората, които са откровени русофоби не биха могли да отрекат безспорното - Гергиев е популярен музикант. Денис Мацуев - също. Гледах онлайн по какъв начин той изпълнявяа един от клавирните концерти на Рахманинов. С такава лекост, като че ли си подрънква котешкия марш. А за бис извърши лична клавирна транскрипция на оркестровата интермедия от балета " Приказка за цар Салтан " на Корсаков, която всички вие познавате като " Полетът на бръмбъра "...

Източник: Гласове
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР