Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от

...
Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от
Коментари Харесай

МААЕ заяви, че е изключително обезпокоена от положението в централата в Запорожие

" Ситуацията става все по-непредсказуема и евентуално рискова в окупираната от Русия атомна електроцентрала ", съобщи нощес ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

" Изключително съм угрижен за напълно действителните опасности за нуклеарната сигурност и сигурност, пред които е изправена централата ", предизвести той в отчет за обстановката. " Трябва да действаме в този момент, с цел да предотвратим опасността от тежка нуклеарна повреда ", добави Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област разгласи евакуация в петък, в това число и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от чиновниците на атомната централа.

Гроси споделя, че чиновниците ще останат на площадката, само че все пак обстановката става " все по-напрегната, стресираща и предизвикателна " за тях и техните фамилии. Според организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации непрекъснатият стрес може да докара до неточности и повреди в атомната електроцентрала.

Гроси още веднъж прикани за подписване на съглашение сред Украйна и Русия, което да защищити най-голямата атомна електроцентрала в Европа от злополука. Но макар неотдавнашните признаци, че съглашението за отбрана на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, показва ДПА.

Скоро се чака да стартира украинска контраатака за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от вероятните посоки за нахлуване е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от съветските сили от март 2022 година. Миналото лято постоянният обстрел на централата докара до проблеми с външното електрозахранване. За превъзмогване на дефицита бяха употребявани дизелови генератори. От съображения за сигурност предходната година централата беше сложена в режим на студено прекъсване. Това обаче не отстрани заплахата от повреда. Външното електрозахранване е належащо за изстудяване на реакторите и за други значими интервенции по сигурността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР