Ситуацията се подобри през второто полугодие - продажбите се връщат

...
Ситуацията се подобри през второто полугодие - продажбите се връщат
Коментари Харесай

Пазарът на сървъри се възстановява от търговската война

Ситуацията се усъвършенства през второто полугодие - продажбите се връщат към предходните си равнища, на фона на мощно търсене от центровете за данни

Глобалните доставки на сървъри през 2020 година ще останат на равнището от 2018 година макар комплицираната обстановка
(снимка: CC0 Public Domain)

Негативни фактори като комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и прехвърлянето на произвеждане от ODM производители в Китай към други страни доста усложниха обстановката на международния пазар на сървъри през 2019 година Въпреки това през втората половина на годината картината се усъвършенства: продажбите започнаха да се връщат на предходното си равнище на фона на възобновяване на търсенето от центровете за данни.

Имайки поради това, анализаторите от TrendForce чакат, че през актуалната година световните доставки на сървъри ще останат същите като през 2018 година По-рано Digitimes Research предвижда усъвършенстване в динамичността на пазара на сървъри през четвъртото тримесечие, само че предизвести, че за цялата година спадът надали ще бъде избегнат.

Междувременно TrendForce отбелязва, че през 2020 година възходящата траектория на пазара ще помогне да се поддържа търсенето на сървъри от оператори на огромни центрове за данни, като Amazon Web Service (AWS), Фейсбук и други. Двуцифрено нарастване на търсенето на сървърен хардуер се чака също от Гугъл и Microsoft.

Описвайки салдото на силите на пазара на сървъри, анализаторите на TrendForce показват Dell EMC, HPE, Inspur, Huawei и Lenovo като петте най-големи снабдители в света.

Лидерите в промишлеността Dell EMC и HPE ще записват тази година спад в доставките на сървъри надлежно с 5% и 8%. Двете компании управляват 15,8% и 13,8%, до момента в който през 2018 година държаха 16,7% и 15,1% от пазара. Експертите изясняват отрицателната наклонност с последствията от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

В същото време преразпределението на поръчките, заради американско-китайския спор, имаше позитивен резултат върху китайския производител Inspur. Неговите доставки нарастват с 11%, което води до увеличение на пазарния му дял от 7,8% на 8,7%.

Huawei, под наказания от Съединени американски щати, които ограничиха закупуването на съставни елементи, нужни за сървъри, търпи спад от 4,8% през годината, вследствие на което делът на компанията понижава от 6,7% на 6,3%. Анализаторите обаче означават, че след постигнатия прогрес в договарянията сред Вашингтон и Пекин през третото тримесечие, търсенето на сървърния хардуер на Huawei стартира да се възвръща, изключително на вътрешния пазар. Очаква се в близко бъдеще тази позитивна наклонност да продължи.

Lenovo, която затваря Топ 5 класацията за сървъри на TrendForce, на практика се движи без смяна. Доставките на съоръжение с китайския бранд се усилят тази година с 0,1%, а пазарният дял на компанията остава, както и през 2018 година, на равнище 5,7%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР