Ситуацията с цената на природния газ започва да става комична.

...
Ситуацията с цената на природния газ започва да става комична.
Коментари Харесай

Без "Газпром", но с LNG танкер газът в България ще поевтинее с 30%

Ситуацията с цената на природния газ стартира да става комична. След като цялостен месец служебното държавно управление на президента Румен Радев твърдеше, че контрактуваните от кабинета на Кирил Петков 7 танкера с полутечен газ са прекомерно скъпи и по тази причина бе признат единствено един тях - за октомври, в този момент се оказва, че точно от идващия месец цената на газа ще падне с 30%.

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране от октомври, като в него заложената цена е 247.96 лева./мВтч при настояща в този момент 353.63 лева./мВтч. Окончателната цена ще стане ясна в края на месеца, когато ще има ново заявление,, то тя даже може да бъде по-ниска.

В тази връзка от Министерството на енергетиката споделят, че понижението " се дължи на напъните на новото управление на компанията за обезпечаване на действителна диверсификация, в това число на сполучливо извършените транспарантни търгове, както и на твърдата решителност на държавното управление да пусне в употреба интерконектора с Гърция ". Посочва се още, че прогнозната цена за октомври дава отговор на настояванията на работодатели и синдикати.
Реклама
Как обаче е реализирана тази цена? През последните седмици се твърдеше, от министър ръководителя Гълъб Донев, от вицепремиера Христо Алексиев, от енергийния министър Росен Христов и други представители на властта, че стойности от към 250 лева./мВтч са допустимо единствено в случай че се върнем към " Газпром " и получаваме съветски газ. Дори имаше, че с цел да реализираме по-ниски цени договарянията с руснаците към този момент са неизбежни.

" Настояваме да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ. Както стана очевидно от извършената среща - всички други възможности на " Газпром " са няколко пъти по-скъпи ", сподели в края на август, след среща на спешния щаб за газа Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Всичко това обаче се оказва погрешно. Руски газ по този начин и не е контрактуван,. Но все пак цената на газа пада до и под коментираните като " невъзможни " равнища без благословия от Москва. При това за октомври има един контрактуван танкер с полутечен газ, който сякаш беше " доста пъти по-скъп ".

Всъщност за понижението на цените има два съществени фактора. Първият е, че се чака на 1 октомври да бъде пусната газовата връзка с Гърция, по която ще получим цялостните количества азерски газ на съответна договорна цена (сега отново ги получаваме, само че на по-високи цени поради различното трасе през Кулата). И втората причина е, че като цяло цените на природния газ започнаха да се успокояват. В края на август борсовите стойности бяха над 300 евро/мВтч, до момента в който в този момент са към 200 евро. Това е реалност макар, че до момента в който са в деяние европейските наказания против Москва. А цените на газа в България зависят директно от това, което се случва на пазара. И колкото по-малко лостове за въздействие има там " Газпром ", толкоз по-евтино ще бъде. Към момента съветския газ в Европа е към този момент под 10%, което значи, че моментът на цялостно отделяне не е доста надалеч.
Реклама
Проблемът е, че служебният кабинет отхвърли да купи останалите 6 LNG танкери и обстановката с доставките през ноември и декември е по-сложа. Все отново газовото вместилище в " Чирен " все още е запълнено на 66%, което е доста повече от същия интервал на предходната година когато доставките от " Газпром " вървяха безпроблемно.
Свързани публикации " Овергаз " с нов американски сътрудник 9 септември 2022, 07:23 Росен Христов: Има политическо решение в Русия " Газпром " да не работи с нас 9 септември 2022, 07:21 Европа жертва енергийния пазар, с цел да избави зимата 9 септември 2022, 06:42 Светослав Иванов: Топ приоритет на властта би трябвало да е локалният рандеман на газ 8 септември 2022, 12:21 Печалбата на " Булгартрансгаз " към средата на годината е 115 млн. лв. 7 септември 2022, 14:40 Как наподобява Русия секунда преди Путин 7 септември 2022, 08:26 Русия изигра коза си - разгласи, че стопира газа по " Северен поток " поради глобите 5 септември 2022, 16:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР