Ситуацията с непосилния държавен дълг на САЩ отново излиза извън

...
Ситуацията с непосилния държавен дълг на САЩ отново излиза извън
Коментари Харесай

“Рекорден срив”: В САЩ се готвят за неизбежното

Ситуацията с непостижимия държавен дълг на Съединени американски щати още веднъж излиза отвън надзор. Таванът не разрешава да се продължи заемането. От Конгреса се изисква да се повдигне още веднъж. Ако това не стане до юни, страната ще банкрутира за първи път от 1979 година Според прогнозата на Белия дом фондовият пазар в този случай ще се срине с 45%. Икономиката се готви за срив.

Пробиха тавана

Новият връх е 31,8 трилиона $. Таванът е 31,4 трилиона. Министерството на финансите предприе незабавни ограничения за продължение на интервенциите, а Белият дом прикани Конгреса да поправя законодателството. Това стана предмет на пазарлък сред републиканци и демократи.

В случай на несъблюдение на отговорностите, пресметнаха съветниците на сегашната администрация, Брутният вътрешен продукт ще падне с 6,1%, 8,3 милиона души ще изгубят работата си. Според някои анализатори цифрите са били повишени, с цел да бъдат подтикнати страните към договаряния.

Доходността на държавните облигации (държавен дълг на САЩ) скочи внезапно, защото вложителите изискват награда заради неналичието на договорка за дълга.

Въздействие върху всички браншове

Както Съветът на икономическите съветници на Белия дом предизвести, банкрутът ще докара до 45% срив на американския фондов пазар. Това ще докара до дълбока криза, сравнима с 2008 година

Анализаторите установяват, че фондовият пазар е на кръстопът, рисковете са много високи.

Редица водещи знаци сочат закъснение на стопанската система и продължение на тази наклонност в обозримо бъдеще, споделя специалистът Андрей Алексеев.

„ Свиването на международната търговия и големите проблеми с районните американски банки ще създадат заемите за дребния и междинен бизнес по-малко налични. В същото време към момента високата инфлация ще попречи на Федералния запас да облекчи паричната политика. Акциите на всички браншове на стопанската система ще покажат негативна динамичност “, акцентира анализаторът.

Такъв мощен потрес като банкрута няма да мине без последици.

" Инфлацията ще скочи, доларът ще се срине. Най-големите притежатели на американски облигации, като Китай, Япония и Англия, ще ги продадат на преференциални цени. Целият свят ще избяга от доларовите активи. Най-вероятно към златото ", разказва най-мрачния сюжет анализаторът Наталия Милчакова.

Проблеми за всички

Тежки времена при такова развиване на събитията чакат цялата международна стопанска система.

„ Фючърсите за първични материали, в това число на петрола, ще се срутен. Китай, най-големият търговски сътрудник на Съединени американски щати, ще има проблеми. Търсенето на съветски енергийни запаси ще падне. Рублата също няма да се задържи. Всички разрастващи се пазари ще изпитат компликации ”, предизвестява Милчакова.

Но вероятността за подобен сюжет въпреки всичко е дребна: анализаторите дават не повече от 0,5 %. Веднага откакто дългът доближи тавана, той нормално се подвига - и заемът продължава да пораства като снежна топка.

Понижаване на рейтинга

Американският дълг в този момент е 120 % от Брутният вътрешен продукт. През 2024 година съгласно прогнозата на МВФ те ще бъдат 125, през 2025 година - 129, през 2028 година - 136.

Сред главните аргументи за това са намаляването на налозите, и военните разноски, и рецесията, и пандемията, и най-после икономическата политика на Байдън.

“Фич ” сложи AAA дълготрайния рейтинг по банкрут в задгранична валута в листата за наблюдаване “Рейтинг Уоч ” с отрицателна вероятност. Това значи вероятно намаление на рейтинга на страната.

Най-голямата китайска аналитична организация CCXI към този момент намали суверенния кредитен рейтинг на Съединени американски щати от AAA на AA+.

Изострените несъгласия сред двете страни усложняват решението за тавана на държавния дълг, разясняват от организацията. И означават, че заради продължаващата банкова рецесия федералната система е изправена пред компликации при избора на курс и икономическата неустойчивост се утежнява.

Загуба на престиж

Всичко това явно не способства за привлекателността на американските държавни облигации и $. Поради това те бързо губят престижа си както в международната търговия, по този начин и в златно-валутните запаси.

Според СУИФТ доларът съставлява 40,12 % в интернационалните разплащания през януари. А в запасите, съгласно МВФ, - 58,36 - най-малко за най-малко последните 27 години.

Никой не се съмнява, че преходът на целия свят към децентрализирана и самостоятелна от $ система ще се форсира. Ще има наднационални пари, по-специално на БРИКС. Евентуално електронни. Пускането на държавни цифрови валути ще се форсира, в това число на рублата.

Междувременно Вашингтон обмисля разнообразни разновидности за излизане от рецесията, в това число екзотични. Както се показва в отчета на “Росконгрес ” „ Живот на заем: вероятността за банкрут на Съединени американски щати “, страната съществено разисква концепцията за решение на казуса с тавана на държавния дълг посредством издаване на монета от един трилион $. Така от " печатницата " ще преминат към " монетен двор ". Министерството на финансите, представлявано от Джанет Йелън, отхвърля сходно решение. Но, както означават създателите на проучването, има все по-малко други възможности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР