Ситуацията с мигрантите в лагери на гръцки острови е експлозивна

...
Ситуацията с мигрантите в лагери на гръцки острови е експлозивна
Коментари Харесай

Съветът на Европа критикува Гърция за отчайващи условия за мигранти в лагери

Ситуацията с мигрантите в лагери на гръцки острови е " избухлива " и " на ръба на злополуката ", съобщи в четвъртък комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида, оповестява Агенция Франс Прес.

" Положението на мигранти, в това число търсещи леговище, на гръцките Егейски острови се е влошило трагично през последните 12 месеца . Необходими са незабавни ограничения за справяне с отчайващите условия, при които живеят хиляди хора ", сподели Дуня Миятович пред кореспонденти в края на петдневно посещаване.

Гърция още веднъж се трансформира в главната точка на влизане на хора , които търсят леговище в Европа, а страната се бори да одобри над 70 000 мигранти и бежанци.

Въпреки постоянното пренасяне в континенталната част, н пъкъл 34 000 души живеят в пренаселени гръцки островни лагери .

Миятович, която посети лагери на островите Лесбос и Самос, и в Коринт, разяснява, че е била " ужасена " от нехигиеничните условия, при които търсещите леговище живеят на островите .
 Селяни в Гърция замерят с камъни рейсове с мигранти
Селяни в Гърция замерят с камъни рейсове с мигранти

Селяните са от северното крайбрежно село Врасна

" Има отчайваща липса на медицински грижи и санитарни условия в прекомерно пренаселените лагери, които съм посещавала. Хората се редят на опашки с часове, с цел да получат храна и да отидат в бани, когато съществуват ", сподели тя.

" На Самос, фамилии къртят скали, с цел да създадат място по стръмни скатове , с цел да основат свои спонтанни убежища, постоянно направени от дървета, които сами режат . Това към този момент няма нищо общо с приемането на търсещи леговище. Това се трансформира в битка за оцеляване . "

Новото консервативно държавно управление на Гърция, се ангажира да затегне разпоредбите за леговище , да ускори военноморските патрули за въздържане на мигранти и да изпрати 10 000 души назад в Турция следващата година.

Гръцкият парламент би трябвало да одобри през днешния ден нов закон за миграцията , съдържащ промени в политиката, само че Миятович разяснява, че планът " поражда опасения от позиция на правата на индивида ".

Правозащитните групи също подлагат на критика законопроекта , заявявайки, че той вкарва по-строги правила за приемане на търсещи леговище, забавя достъпа до правото на труд, стеснява определението за семейство и постанова повече тежести на жертви на изтезания при признаването им за такива .
 Предупреждават за надвиснала филантропична злополука в лагер за мигранти в Босна
Предупреждават за надвиснала филантропична злополука в лагер за мигранти в Босна

Хиляди хора спят по улиците или са се настанили в празни къщи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР