Ситуацията с липсата на лекарства за пациенти, болни от ХИВ,

...
Ситуацията с липсата на лекарства за пациенти, болни от ХИВ,
Коментари Харесай

Александър Миланов: Имаме проблем не само с лекарствата, които са антиретровирусната терапия! Как ще се лекуват пациентите болни от ХИВ, след като няма лекарства?

Ситуацията с неналичието на медикаменти за пациенти, заболели от ХИВ, се повтаря съвсем всяка година по невиждан метод. Имаме проблем освен с медикаментите, които са антиретровирусната терапия, само че и с така наречен “вирусен товар”, което е едно проучване, което изследва до каква степен лечението въздейства върху броя на вирусните кафези на болните от ХИВ. Това каза  Александър Миланов от Национална пациентска организация, съобщи БНР.

Той изясни, че благодарение на лечението вирусните кафези могат да намалеят дотолкоз, че болният от ХИВ да не може да инфектира никого без значение от риска, който съществува: „ По тази причина е извънредно значимо хората с ХИВ да одобряват всеки ден своята терапия. Тя нормално се състои от два медикамента, като единият от тях е гръбнакът на лечението за 700 души. Тази година Министерството на здравеопазването за следващ път забави търга, с който закупува тези лекарства. Освен тези 700 пациента с този основен медикамент, има още няколко медикаменти, които отсъстват в аптеките и занапред ще се чуе за този дефицит. За нас е необяснимо за какво всяка година има проблем с вирусния товар и с публичната поръчка за медикаменти “.

Вчера Министерството на здравеопазването разгласи, че е подхванало дейности лекуването на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и подсигурява, че няма такава заплаха.

Миланов съобщи, че повода да бъде отказана единствената комерсиална компания, която е поискала да внася медикаментите в България, е доста официална: „ Нещо, което с специалисти от здравното министерство коментирахме, че може да бъде подценена, само че поради една чиновническа придирчивост, в границите на две седмици, ние поставихме пациентите в извънреден риск за здравето “.

“За нас е извънредно притеснителна обстановката, че Министерството на здравеопазването, което е поело ангажимент посредством държавния бюджет да подсигурява достъпа до лекуване на пациентите с ХИВ, за какво няма вид Б. Най-накрая след 2 седмици има решение, което беше първобитно. Вчера Министерството даде обещание, че ще се възползва от правото си на директна доставка. “

Миланов изясни, че има предел, с който здравното министерство може да закупува с държавни пари медикаменти без социална поръчка. От пациентската организация са призовали Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе оптимално бързо.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР