Ситуацията с държавния бюджет е трудна, дори опасна, но (все

...
Ситуацията с държавния бюджет е трудна, дори опасна, но (все
Коментари Харесай

Пред фискален апокалипсис сме: Топикономист

" Ситуацията с държавния бюджет е сложна, даже рискова, само че (все още) не е апокалиптична. Уви, би могла да стане.

По-рано тази седмица служебният финансов министър разкри притеснителни данни за положението на държавния фиск. Вероятно при изчисляването на евентуалния недостиг за идната година (над 11 милиарда лева и 6.8% от Брутният вътрешен продукт ), служебното държавно управление е подходило по-консервативно, и съгласно мен дефицитът може и да е по-малък. Едно нещо е несъмнено обаче - ще е по-висок от заложения за тази година, който по този начин или другояче към този момент е доста огромен (4.1% от БВП).

Реалността е, че България изрично е в интервал на хронични и дълбоки (над 3% от БВП) дефицити. Въпреки предизвестията за риск от хронични дефицити и фискална рецесия, които от ЕКИП насочваме от края на 2020 година насам, политиците, от която и да е партия на власт, раздуваха разноските от ден на ден и повече. Сега всички ще жънем каквото посяха - дефицитът в държавния бюджет наподобява съвсем невероятно да падне под 3% от Брутният вътрешен продукт в идните 2-3 години. Така ще получим най-дългият интервал на толкоз дълбоки дефицити от въвеждането на валутния ръб насам.

Това положение на държавните финанси доста елементарно може да докара до фискална рецесия, изключително в актуалните условия на внезапно влошаваща се външна икономическа конюнктура, спад на вътрешната икономическа динамичност зарад инфлацията и растящи лихви на финансовите пазари.

За да се избегне задълбаването на дупката в бюджета се изисква доста порядъчен метод към обществените финанси в идващите няколко години. Точно противоположното на метода, който беше подет от ГЕРБ, изключително в Бюджет 2021, и удължен от държавното управление водено от Политическа партия в Бюджет 2022.

Подход на неразумно раздуване на настоящи разноски, изключително в обществената сфера. И то без промени и вложения за възстановяване на икономическата работливост, което да може посредством генерирането на по-високи данъчни доходи най-малко отчасти да компенсира раздутите разноски. Не можем да си позволим Бюджет 2023 да наподобява на Бюджет 2021 и 2022.

Уви, тук стигаме до песимистичното чувство, че в изискванията на политическа неустойчивост изобщо не е ясно дали ще се откри даже една партия, която да прояви нужната доза здрав разсъдък. И в случай че идната власт (каквато и да е тя), не прояви здрав разсъдък във връзка с бюджета, тогава към този момент обстановката може и да стане апокалиптична ", написа Георги Вулджев.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР