Ситуацията с барикадиралите се медицински сестри в Партийния дом и

...
Ситуацията с барикадиралите се медицински сестри в Партийния дом и
Коментари Харесай

Депутатите на нож за барикадата на медсестрите


Ситуацията с барикадиралите се медицински сестри в Партийния дом и излизането на една от тях на прозореца тази заран станаха мотив за следващия скандал в Народното събрание.

Кой е отговорен - Бойко Борисов, Българска социалистическа партия или Мая Манолова?

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна за случилото се кабинета на Бойко Борисов. Соцлидерката напомни, че персонално министър председателят даде обещание и отпусна предходната година 50 млн. лева за нарастване на заплатите на медицинските сестри, само че след това се оказа, че средствата в действителност са понижени на 6 млн. лева и са отишли са увеличение на клиничните пътеки. Тя напомни и че това не е първата укрепление на сестрите, защото в края на предходната година седем от тях останаха в постройката на здравното министерство няколко часа.

„ Исканията на медицинските сестри са основателни и обективни. Работят на няколко места за 600 лева, с цел да могат да устоят фамилиите си. И какво получават – безхаберно отношение на ръководещите към тях “, разяснява Нинова. Тя заяви, че Българска социалистическа партия има опция на рецесията в опазването на здравето - лечебните заведения да не са търговски сдружения, да се понижи Данък добавена стойност на медикаментите, да се сътвори разпоредба за образуване на заплатите в бранша и други „ Реформата на опазването на здравето ще стане факт, когато българският народ даде мандат на Българска социалистическа партия “, сподели Нинова.

На собствен ред, Даниела Дариткова от ГЕРБ уточни, че думите на Корнелия Нинова са затвърдили усещането, че случилото се е проведена провокация с политическа цел. „ Ние постоянно сме държали на разговора с медицинските сестри и в никакъв случай не сме имали срещу да чуем техните претенции, когато са показани по съответен метод “, разяснява тя.

Според Дариткова „ участниците в тази провокация са от инициативния комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова “. „ Те са регистрирани като синдикална организация и разговорът с тях продължава към този момент една година, само че техните претенции непрестанно се трансформират и не можем да отговорим на всички. Сега виждам остра конкуренция кой ще оглави митинга на тези шест медицински сестри – Българска социалистическа партия или Мая Манолова, която желае да очертае своето политическо бъдеще “, съобщи Дариткова.

Психологическото положение на медсестрите

Според Нинова вместо ръководещите да признаят казуса, са нарекли случилото се „ провокация “. „ Дариткова, която е и доктор, назова тази жена „ жена в несигурно психическо положение “. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на обезсърчение, а не на нездраво психическо положение. Лепите етикети, тъй като не можете да решите казуса. Сега Дариткова упреква и НСО. Разбира се, че НСО и която и да е работа не може да протяга ръка на беззащитни дами “, уточни Нинова.

От своя страна, Даниела Дариткова съобщи, че е било явно, че дамата на прозореца е била в несигурно психическо положение. „ Жена, която стои на ръба на прозореца и не може да показа настояванията си ясно, е нестабилна “, безапелационна е тя. Дариткова още веднъж акцентира несъответстващата роля на НСО в тази ситуация, като уточни, че службата е основала рискова обстановка. „ Смятам, че е извънредно неточно систематична партия като Българска социалистическа партия да толерира противозаконни дейности. Здравеопазването не може да има политическа багра. Опазването на здравето на българските жители не е за политическа приложимост “, сподели тя.

Терористи ли са медицинските сестри?

По време на изявленията на Корнелия Нинова и Даниела Дариткова депутатите в пленарната зала реагираха разпалено. Според Александър Симов от Българска социалистическа партия някой даже е нарекъл медицинските сестри „ терористи “ и прикани той да бъде осъден. Колегата му Филип Попов уточни, че това бил депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и изиска той да бъде отхвърлен от залата. От своя страна, Гърневски уточни, че е викал "комунисти " по адрес на Българска социалистическа партия, а не е наричал сестрите терористи.

По-рано в свое изказване пред медиите пък шефът на НСО Красимир Станчев дефинира митинга на медицинските сестри като "терористичен акт или нещо от този вид ".

В декларация от Българския лекарски съюз приканиха съсловието им да не се въвлича в "политически борби и политически рекет ", тъй като здравето няма цвят. Съюзът се разграничи от "действията на хора с неустановена легитимност и неразбираема представителност ", визирайки барикадиралите се медсестри.

От КНСБ бяха безапелационни, че не поддържат "анархосиндикалните форми на митинг ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР