Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на

...
Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Arco Real Estate: Очакваме успокояване и нормализиране на пазара на имоти

Ситуацията при пазара на недвижими парцели през второто тримесечие на 2022 година не се е трансформирала доста по отношение на миналото първо тримесечие от годината.

Това сочи анализът на имотната организация Arco Real Estate.

Продължава да се приказва за усмиряване и нормализиране на пазара - макар фактори, като повишаването на строителните материали, а напоследък и техният недостиг, заради това, че се внасят най-вече от Украйна и Русия. Според строителните бизнесмени това способства за покачването на цените на недвижимите парцели, защото се търсят други други възможности.

Според данни на Камарата на строителите приблизително цените на строителните материали са се повишили с към 30%, като има избрани материали и първични материали, които са поскъпнали с над 100%.

Още един главен фактор за повишаване на жилищата е предстоящото напоследък е повишение на лихвите по ипотечните заеми. Съветът на банковите регулатори, включително и на Европейската централна банка, е да стартират да се подвигат лихвите, а това ще оскъпи всеки един заем.

По данни на "Евростат ", България е на 17-то място в Европейския съюз по повишаване на жилищата в края на 2021 година

Според последния макроикономически разбор на една от огромните банки у нас, също може да се приказва за изстудяване на пазара след пика през 2021 година, когато броят на покупко-продажбите и цените на жилищата тук-там означиха двуцифрени растежи.

Анкета на Министерство на финансите пък демонстрира, че съгласно кредитните медиатори, цените на жилищата ще продължат да се подвигат, само че това ще става по-бавно, в сравнение с през миналата година.

Жилищни парцели

По предварителни данни на Национален статистически институт през април 2022 година показателят на продукцията в бранш „ Строителство “, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.6% под нивото от предходния месец. През април 2022 година, в съпоставяне със същия месец на 2021 година, календарно изгладеният показател на строителната продукция понижава с 2.4%.

Спрямо първото тримесечие на 2022 година през второто се вижда растеж при броя на покупко-продажбите с парцели, регистрирани в Агенция по вписванията. В София са вписани с 34% повече покупко-продажби, в сравнение с през първите три месеца от годината. Ръст се следи и в двата огромни морски града, като в Бургас този растеж подхожда на 35%, а във Варна – на 25%.

За разлика от началото на годината, към сегашния миг в Пловдив се следи растеж от 5079 вписани покупко-продажби. За съпоставяне, през първото тримесечие във втория по величина град в България дори се наблюдаваше лек спад от 3% по отношение на същия интервал на предходната година.

Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през второто тримесечие на 2022 година бележи растеж от 4% по отношение на същия интервал на предходната година. По предварителни данни на Национален статистически институт към месец май 2022г. въведените в употреба новопостроени жилищни здания общо за страната са 1206, като за София (столица) са 162, за Пловдив – 147, Варна – 130 и Бургас – 122.

Въведените в употреба новопостроени жилища пък са 4299 общо за страната, като София (столица) броя е 1250, в Пловдив са 316, Варна – 596, а Бургас – 588.

Търсене

Най-търсени през второто тримесечие от годината са тристайните жилища, следвани с доста дребна разлика от двустайните жилища.

По данни на организацията покупко-продажбите за двустайни жилища са в необятен диапазон и се случват на равнища от 87 000 до 165 000 евро, като цената може да варира според от местоположението, степента на комплектност и положението на парцела.



Сделките с тристайни жилища също са в доста необятен диапазон и могат да се случат на равнища от 120 000 до 300 000, като още веднъж факторите, които въздействат, са положението на парцела, регионът, в който се намира той, стадий на строителство, включено паркомясто и така нататък



Най-силно търсене се следи в регионите Малинова котловина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел. Традиционно се демонстрира интерес и към не чак толкоз атрактивните, само че една концепция по-достъпни квартали, като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Запазва се ползата към търсенето на къщи и имоти за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените на къщите започват от 200 000 и надвишават 1 000 000 евро, според от региона, в който се намира парцелът, положението му и други Търсене на такива парцели има в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също по този начин и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и други

В някои малко по-отдалечени от столицата региони, могат да се намерят и по-евтини къщи, само че те надлежно са по-стари, неподдържани и нуждаещи се от главен ремонт, а регионите, в които се намират, не всеки път са облагородени с всички улеснения, от които клиентите се нуждаят и търсят.



Цените на парцелите също варират в доста необятни граници от 30 000 до 200 000 евро в регионите към София, а в самия град са и доста по-високи като могат да доближат цени до 800 000 – 1 000 000 евро.

Предлагане

Апартаментите не престават да заемат водещо място при предлагането, като главен дял вземат монолитните жилища в стадий на градеж. В доста региони на столицата тече строителство на нови здания, като част от тях са цели комплекси, които - с изключение на съвременно и функционално жилище, оферират на купувачите и огромен набор от услуги и облагородени зелени пространства към самите здания.

Според данни на организацията най-активно е предлагането в Малинова котловина (1300 – 1800 евро/кв.м), Манастирски ливади-изток (1200 – 1800 евро/кв.м), Кръстова вада (1600 – 2200 евро/кв.м).

Все по-популярни стават плановете на първокласни жилища и съвременни редови къщи в покрайнините на столицата или отвън нея, като такива може да предложи на вниманието на клиентите си и ARCO REAL ESTATE – Pancharevo Lake Houses, Boyana Luxury Residence и други



Пловдив

През второто тримесечие на 2022 година пазарът на парцели в Пловдив е много динамичен и цените на жилищата там не престават да се повишават. Търсенето надвишава предлагането на парцели. Голям е броят на издадените разрешителни за градеж през миналата година, само че едвам при 60% от тях стартира строителство, защото съгласно някои източници има проблем с финансирането.



Най-търсени в Пловдив са двустайните жилища. Средните цени на жилищата са към 1000 евро на кв.м, а в центъра доближават и над 1300 евро на кв.м При новото строителство и покупко-продажбите „ на зелено “ цените на парцелите са в доста необятен диапазон – от 650 до 1500 евро на кв.м. Предпочитаните региони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен.



Най-активно остава предлагането в регионите Христо Смирненски (900 – 1400 евро/кв.м), Кършияка (950 – 1500 евро/кв.м), Кючук Париж, където парцелите на шпакловка и замазка се оферират на цени от 800 – 1000 евро кв.м и от 1100 до 1200 евро/кв.м., като приключени, Западен (850 – 1200 евро/кв.м).

Все по-засилено е търсенето на къщи наоколо до покрайнините на Пловдив. Предимно се търсят парцели на 10 км от града на цена към 80 000 евро. Купувачите са най-вече младежи от IT бранша, които могат да работят отдалечено. Предпочитани са селата Труд, Белащица и други

Усвоените жилищни заеми през първото тримесечие на тази година в Пловдив са с 36% повече по отношение на същия интервал на миналата година, а междинният размер на заема се е повишил с 8%. Купувачите в Града под тепетата избират по-големи жилища – с три и повече спални, както и приключени парцели.

Ваканционни парцели

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни парцели продължава позитивната наклонност от ден на ден българи да влагат парите си в парцели, намиращи се на морските ни курорти. Сделките с ваканционни парцели са доста дейни, като купувачите са най-вече с персонални средства или употребяват отчасти банково кредитиране.

Основната цел към този момент е парцелът да се употребява като второ жилище, което да служи за отмора, а не толкоз да бъде отдавано чартърен. Купувачите желаят да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни парцели. Едно от главните условия на клиентите е да няма такса обслужване, а регионите, които са желани от българските жители, са най-вече по Южното Черноморие.

Търсят се най-вече студиа и двустайни жилища, за предпочитане изцяло обзаведени и подготвени за живеене, като на множеството места към този момент минават психическата граница от 1000 евро/кв. м. Крайните цени на двустайните жилища варират сред 35 000 и 65 000 евро, като тези числа могат да са и по-високи, според от размера, местоположението и типа на парцела.

Според експертни данни повишаването при ваканционните парцели за последната година е сред 15 и 30%, а учредения за това са поскъпналите строителни материали, дейното търсене на този тип парцели и други Цената на самото жилище се дефинира и от региона, в който се намира то, както и от местоположението му – по традиция парцели с панорама към морето или на първа линия са по-скъпи.

Към Северното Черноморие интерес демонстрират най-вече българи и немски жители. Предпочитани са градове, като Бяла, Обзор и Балчик, а в последно време огромен интерес се вижда и към к.к. Св. Св. Константин и Елена, който напоследък се трансформира повече в комплекс за живеене, в сравнение с във ваканционен. Украинските жители към този момент движат най-вече пазара на наеми.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР