Ситуацията по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус

...
Ситуацията по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус
Коментари Харесай

Борел: Срещу ЕС се води хибридна война, дори хората се използват като оръжие

Ситуацията по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е класическа демонстрация на хибридна експанзия от страна на режима на Александър Лукашенко и Европейският съюз би трябвало да реагира на това. Такава позиция изрази на конференция в Брюксел висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от организация Укринформ.

" Свидетели сме на неустойчивост, спорове, транснационални закани, които накърняват нашата сигурност. Виждаме също потребление на хибридни тактики, както през днешния ден се случва на границата с Беларус. Само преди няколко месеца беше мъчно даже да си представим такова нещо. " - съобщи Борел след съвещанието на министрите на защитата от страните в общността.

По думите му, в актуалния свят " класическата " граница сред войната и мира е размита и не е " черно-бяла ".

" Светът е цялостен с хибридни обстановки, чиято динамичност се характеризира с конкуренция, заплашване и причиняване на щета. Това, което през днешния ден виждаме по границите на Полша и Литва с Беларус, е характерен образец. То демонстрира доста добре, че се сблъскваме с хибридна война, в която има доста оттенъци сред черното и бялото, сред мира и войната. И в нея безусловно всичко, даже хората може да се трансфорат в оръжие. " - уточни първият посланик на Европейски Съюз.

Напомняме, откакто Европейски Съюз одобри наказания против Беларус поради нарушаването на човешките права от страна на Минск, режимът на Лукашенко предизвика миграционна рецесия на границите на Литва, Латвия и Полша. Мигрантите, идващи от Ирак, Сирия и редица африкански страни всеобщо идват в Беларус, а беларуската гранична работа ги насочва към Европейски Съюз. Край границите на Полша и Литва са струпани хиляди хора, ас наближаването на зимата обстановката става все по-критична и може да прерасне в филантропична злополука.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР