Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи

...
Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи
Коментари Харесай

Представиха Бяла книга за свободата на медиите в България

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всевъзможни допустими граници, публицистиката е принизена в работа на една "мека тирания " и служи като инструмент за въздействие и обслужване на политически ползи. А инакомислещите медии са потискани от кръг, следен от една избрана медийна група, живееща в симбиоза със мощните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници " за независимост на словото.

Около това се сплотиха издателите на "Капитал ", "Дневник ", "Клуб Z ", "Сега " и "Медиапул " - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в полемика при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България ". Изданието е план на Съюза на издателите, осъществен от публицисти и редактори от членуващите в съюза издания, написа "Клуб Z ".

"В България процесите толкоз се усложниха, толкоз е суфистицирана машината за напън, че нещата, които в този момент приказваме, наподобяват безусловно невероятни на открито ", уточни той. И цитира класацията на "Репортери без граници ", съгласно която при българската публицистика има "пропадане " по отношение на 2006 година - от 36-о до 113-о през 2016 година и 109-о през 2017 година От 113-о към 109-о е резултат от утежняване в други страни, посочи ръководителят на Съюза на издателите в България Теодор Захов.

През 2006 година със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На процедура се даде комфорт на властта против обезпечаване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ " и до какво докара тя - до тотална централизация и холдинг, финансиращ личните си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията бяха безучастни, уточни още Захов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР