Ситуацията към момента не налага затягане на противоепидемичните мерки, обяви

...
Ситуацията към момента не налага затягане на противоепидемичните мерки, обяви
Коментари Харесай

Отпадат PCR тестовете след карантина, няма нужда от затягане на мерки

Ситуацията все още не постанова стягане на противоепидемичните ограничения, разгласи в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб за ковид. Въпреки че в четвъртък беше регистриран нов антирекорд от 437 нови случая и 11 умряли, министърът успокои, че заетостта на лечебните заведения не се е нараснала съществено по отношение на предходната седмица. Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев уточни, че страната ни резервира и позициите си на европейско равнище за последните 14 дни: 24 -то място по заболеваемост с 43.19 на 100 000 души и на 7-мо място по смъртност с 1.19 на 100 000 души. Ангелов и Кунчев обявиха, че наблюдават 23 индикатора по отношение на разпространяването на вируса в страната и

Без PCR в края на карантината: Положителен не е равно на инфектиран

На този декор управляващите оповестиха и една облекчаваща мярка: отпада наложителният PCR тест след приключването на 14-дневната карантина за хората, които са се лекували от ковид вкъщи. Досега негативният PCR тест беше наложително изискване за рухването на карантината и при някои пациенти тя се проточваше до близо месец. Сега щабът изясни отпадането на условието с научни данни, че след приключването на този интервал пациентът не е инфектиран.

" Повечето страни в Европа въобще не вкараха условие за негативен PCR тест за отпадане на карантината, а т отпада автоматизирано на 14-тия ден. Ние за по-голяма сигурност го въведохме. Все повече данни излизат, от ден на ден страни се отхвърлят от тях. И идната стъпка, която ще обсъдим е да понижим и 14-дневната карантина, тъй като първите 4-5 страни в Европа към този момент минаха на 10-дневна карантина. А някои страни в света минаха на 7-дневна карантина. Човек може да дава позитивна проба месеци наред, само че той няма да е инфектиран. Положителен и инфектиран не е едно и също ", изясни доктор Кунчев.

Нови 26 инфектирани медици за денонощие
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР