Ситуацията изглежда като че ли си играем с огъня, тичайки

...
Ситуацията изглежда като че ли си играем с огъня, тичайки
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Няма да позволим да слагат на БСП етикет задкулисие

Ситуацията наподобява сякаш си играем с огъня, тичайки към една купа сено с кибрита и да забележим кой ще го възпламени.
Уважаеми български жители,
От два дни това, което предлагаме на вашето внимание, е срам. И не е правилно, че и на следващия ден слънцето ще изгрее по същия метод, сякаш не се е случило нищо. Случва се едно голямо нещо за страната и едно значимо нещо за народа.
Първо за страната - това, което става от през вчерашния ден (сряда - б.р.) е най-тежкият удар върху парламентарната република, върху парламентарната народна власт и партийната система. Ние не избираме просто Петър, Росен или Иван, ние наливаме масло в огъня на тези, които желаят да приключат с парламентарната народна власт и с многопартийната система. Това стартира да наподобява като сюжет, това е най-малко от година и половина. Това е огромният проблем за страната. Ставаме ли съучастници в този развой на

заличаване на парламентарната република и въвеждане на еднолична власт

или намираме разсъдък да се противопоставим и да кажем, че няма по-добра и по-висша форма от парламентарната Република България.
Вторият, не по-малък въпрос, за народа - да, несъмнено и на следващия ден отново слънцето ще изгрее, само че в случай че няма парламент - няма бюджет, няма нарастване на пенсиите, няма обезщетения за тока, няма енергийно небогати. Има растящи цени, има неспособност на българската парламентарна народна власт обикновено да отговори на тази обстановка и да поддържа народа си през зимата. Ние не просто избираме една персона, ние решаваме два огромни въпроса - ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем, и ще преведем ли хората през зимата или, както тук се чу, отиваме на избори.
Ще ви споделя какво е моето чувство от безкрайните среднощни, утринни, ежедневни, към този момент два дни съвещания. Като че ли има настройка за избори и сякаш всеки се пази да надвиши това чувство за избори и да решим ще имаме ли парламентарна република и

поддръжка за народа или ще захвърлим всичко и ще отидем на избори

Ще си разреша единствено няколко фрази за Българска социалистическа партия, тъй като през днешния ден по-голямата ни грижа е какво ще стане с България. Ние доста мъчно извадихме Българска социалистическа партия от етикета " статукво ". И влязохме в съюз с тези партии, които се появиха нови, и започнахме смяната. Ние за тази смяна се борим доста преди " Продължаваме промяната " въобще да си мислят, че ще станат парламентарно показана партия и вие, сътрудници, го знаете.
Ние достоверно се борим тежко с това 7 години. И излязохме от формата на статукво, и станахме една от партиите, които в действителност желаеме смяна. Моето чувство от тези съвещания е, че се връща оня дух на залепяне на " партии на статуквото " и " партии на смяната ". Не се вижда в обществените полемики, само че нали си обещахме на председателски съвет, че тук ще си приказваме обществено и че желаеме народът да знае всичко.
Защо не можем да стигнем до единодушие? Защото

някой още веднъж се пробва да ни пакетира - вие сте статукво, вие сте смяна

Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ са статукво, ние сме смяна.
Уважаеми сътрудници от Политическа партия, Петков и Василев,
Работихме дружно, работихме с взаимно почитание и доста труд.
Биха ни дружно, мафията ни би дружно. Но това, което чух през днешния ден, ние не одобряваме. Репликата: " Трябва да се забележим в зала " Запад ", с цел да бъде всичко обществено и да няма задкулисие " е косвено обвиняване, че ние, всички други публични парламентарни партии, управления на партии и ръководители на партии, сме се събрали на най-официалното място - в председателския кабинет, и дискутираме на най-важното място в парламентарната зала нещо подмолно.
Няма да позволим никой и по никакъв метод да постави Българска социалистическа партия в облик на някакво задкулисие.
Вие може да сте тук от една година, само че тези хора и доста други наши депутати са изстрадали борбата със задкулисието, както на вас занапред ви следва, и несъмнено концепция си нямате какво значи. И всевъзможен опит да се привърже Българска социалистическа партия към " този е задкулисие ", а " оня е нов, напредничав и смяната " - няма да ви го дадем.
Ето по този начин ще се изправя пред българския народ и ще кажа, че ние не сме яли пердах шест години от мафията и задкулисието, с цел да си разрешаваме някой,

с изключение на да ни открадне програмата, да ни открадне и облика

Днес, уважаеми български жители, на председателски съвет (не бих си разрешила да го разясня, имам парламентарна и институционална просвета, само че защото към този момент стартира да се споделя какво се е случило, да кажа и аз нашата гледна точка) постигнахме сутринта или по обяд нежно единодушие да си оттеглим претендентите, тъй като се видя, че никой не получава поддръжка. Няма смисъл да буксуваме и да продължаваме по същия метод. Няма смисъл. Навън все по-голямо отчаяние се натрупа от това, което вършим тук. Постигнахме някакво нежно единодушие, че ще си оттеглим претендентите. И че може би ще се обединим към кардинален въпрос, не към персона. Принципно и задоволително, най-възрастният, който открива съвещанието, да продължи да го води, да го изберем. Да изберем заместници от всички партии. Те да му оказват помощ, да се ротират като заместници, да водят съвещанията и да тръгне Народното събрание. Да тръгне бюджетът, да тръгнат обезщетенията, да тръгнат парите на хората. Крехко единодушие, което трябваше да стиковаме с парламентарните си групи. Аз го направих. Парламентарната група прави този компромис, макар че по критериите, разказани от сътрудниците, Кристиан Вигенин дава отговор и на трите. И е бил заместник-председател, и е публично уважавана персона, и е диалогичен с всички вас.
Постигайки това нежно единодушие, ние

вършим рационален компромис

Ние с Вежди Рашидов имаме толкоз тежки борби - партийни, персонални, какво ли не ме е наричал в ония години предходни. Въпросът през днешния ден е по-голям. Ще има ли парламентарна република, ще го дублирам 10 пъти в тази тирада. И ще има ли грижа за хората?
На последния към този момент председателски съвет преди 15 минути това нежно единодушие се разпадна - да се обединим към най-възрастния, да изберем заместници от всички групи и те да са равнопоставени. Тоест всяка парламентарна група да има своя глас в управлението на Народното събрание. Това се разпадна преди 15 минути заради разнообразни искания. Тях към този момент няма да описвам.
Затова следователно към този миг не отдръпвам кандидатурата на Кристиан Вигенин. Той дава отговор на критериите на сътрудниците. Нека ги обсъдим, в случай че стигнем до нещо друго в зала - да. Ако намерим сплотяваща кандидатура, в случай че се върнем към поддръжката на Вежди Рашидов - добре. Но стига сме си играли на кукли. Извинете ме, само че множко станаха през днешния ден срещите и диалозите, и непостоянните позиции.
В тази политика, като кажеш един път нещо, като го кажеш сутринта, повтори го на обяд и следобяд. Не боли. Обобщавам и завършвам.
Ние поддържаме първичния вид да се обединим към най-възрастния. Заместници, ротационен принцип и да тръгне Народното събрание с ясни цели - бюджет, поддръжка за хората, обществени закони. Дали ще има държавно управление, дали ще има болшинство, това са други въпроси. Ако не стигнем до такова единодушие всички, ще възобновя кандидатурата на Кристиан Вигенин и дано да се види, изключително тези, които предложиха, поддържат ли човек, който е зам.-председател, с публично доверие и консенсусен, и диалогичен за тази зала.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР