Ситуацията е много деликатна. Всеки принцип на ядрена безопасност е

...
Ситуацията е много деликатна. Всеки принцип на ядрена безопасност е
Коментари Харесай

ООН: АЕЦ “Запорожие” е извън контрол frognews.bg

" Ситуацията е доста деликатна. Всеки принцип на нуклеарна сигурност е нарушен по един или различен метод и не можем да позволим това да продължава ", уточни Гроси.

Генералният шеф на МААЕ сподели, че се пробва да сформира задача допустимо най-скоро, с цел да посети централата, само че това изисква утвърждението както на украинската, по този начин и на съветската страна, както и разрешението на Организация на обединените нации, поради рисковете, свързани с визитата на военната зона.

През юни украинската държавна нуклеарна компания съобщи, че Украйна не е поканила МААЕ - и всяко посещаване би узаконило наличието на Русия там.

" Ако се случи повреда в Запорожката атомна електроцентрала, ние няма да упрекваме естествено злополучие - ще би трябвало да отговаряме единствено пред себе си. Нуждаем се от поддръжката на всички ", уточни още Гроси.

Контактите на МААЕ с личния състав на завода са били " накъсани " и веригата за доставки на съоръжение и аварийни елементи е била прекратена, изясни Гроси пред организация " Асошиейтед прес ".

Най-голямата нуклеарна централа в Европа е рисково покрай боевете. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна Русия по-рано тази седмица, че употребява централата, която завладя през март, като военна база за осъществяване на офанзиви против украинските сили. Украински публични лица споделиха, че руснаците разполагат войски и складират военна техника на територията на електроцентралата на река Днепър в южната част на Украйна.

Заводът към момента работи, като украинският личен състав е под съветски надзор.

Русия твърди, че украинските сили са употребявали доставено от Запада оръжие, с цел да нападат завода. Евгений Балицки сподели, че чиновници са подготвени да покажат на МААЕ по какъв начин руснаците са охранявали нуклеарното оборудване, до момента в който украинците са го атакували.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР