Ситуацията е изключително тревожна на границата с Гърция и Турция.

...
Ситуацията е изключително тревожна на границата с Гърция и Турция.
Коментари Харесай

България е поискала от ЕС 130 млн. евро за охрана на границите си

" Ситуацията е извънредно тревожна на границата с Гърция и Турция. До огромна степен тя е изненадваща, защото информацията за тези процеси пристигнаха относително късно ". Така министърът на вътрешните работи Младен Маринов заключи обстановката на границата пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

По думите му, най-засегната е гръцката граница. " По нашите граници към този момент нещата са спокойни и това сякаш успокоява Европа, че няма проблем. Комисията и съвета по правораздаване и вътрешни работи излязоха с декларация. 700 млн. евро бе препоръчаната финансова помощ за Гърция ", изясни министър Маринов.

Той сподели, че България е декларирала, че има потребност от помощ в размер на 130 млн. евро за запазване на границите. По думите му на съвещанието в Брюксел на съвета на вътрешните министри е имало спор за позицията за дейностите на Турция, а България се е оповестила за това да се търси политически разговор с Турция. " Нямаме някакви съществени нараствания на опитите за прекосяване на границата. Бяха командировани в допълнение сили от жандармерията и гранична полиция. На този стадий не се постанова да употребяваме въоръжените сили по границата, само че имаме такава подготвеност ", изясни Маринов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР