Ситуациите през 2012 г. и сега са коренно различни. Тогава

...
Ситуациите през 2012 г. и сега са коренно различни. Тогава
Коментари Харесай

Шефът на „Булатом“: През това десетилетие Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трудно ще заработи

Ситуациите през 2012 година и в този момент са радикално разнообразни. Тогава държавното управление взе решение за прекъсване на плана АЕЦ „ Белене “ заради финансова неспособност, а през днешния ден това е втори въпрос. Първият е по какъв начин ще заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста сила, защото „ зелената договорка “ към този момент е налице. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по БТВ ръководителят на Българския атомен конгрес „ Булатом “ Богомил Манчев във връзка решението на държавното управление за цялостно потребление на потенциала на площадка №2 в АЕЦ „ Козлодуй “ за създаване на нова нуклеарна мощ с доставеното съоръжение за АЕЦ „ Белене ".

От чисто лицензионна позиция ще изгубим 7-8 години, които имаме на площадката на „ Белене “. Малко е илюзия да се каже, че като имаме лиценза на реакторите в АЕЦ „ Белене “, те ще се натаманят в АЕЦ „ Козлодуй “. За реактора за АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да се направи нов план и парите за АЕЦ „ Белене “ ще ги загубим, а те са „ единствено “ 250 млн. евро, съобщи Манчев.

По думите му не е допустимо да незабавно да се смени съветското гориво с това на американската компания „ Уестингхаус “. Това може да стане последователно, след не по-малко от няколко години, изясни той.

Блокът за АЕЦ „ Козлодуй “ на равнищата, която гледахме, би трябвало да се привърже към площадката. Технически не е проблем да се инсталира реакторът в АЕЦ „ Козлодуй “, главният проблем е с лицензите. През това десетилетие Седми блок там мъчно ще проработи. Според мен това може да се случи не по-рано от 12-15 години, а на вратата ни чука казусът с намаляването на силата от въглищните централи, уточни специалистът.

За да се премине България към „ зелената договорка “, на България ѝ трябват и АЕЦ „ Белене “, и АЕЦ „ Козлодуй “, само че и Седми, и Осми блок. Ако двата плана се вършат, те би трябвало да бъдат чисто държавни. Проблемът с тези планове е чисто политически, сподели още Богомил Манчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР